To všechno zažívá v těchto dnech sedm mladých policistů, kteří sní o tom stát se platnými členy speciální zásahové jednotky pro Jadernou elektrárnu Temelín.

"Podívejte, tenhle to jede poprvé v životě,“ upozorňuje policejní tiskový mluvčí Jiří Matzner, když přijíždíme do bechyňského armádního výcvikového prostoru. Mladý policista stojící v desetimetrové výšce se chystá sjet po laně dolů bez jištění, jen pomocí rukou a nohou. Krátce se rozdýchá, přistoupí k hraně lešení a sjíždí po laně dolů a běžného člověka mrazí. I tuto dovednost ale budou mladí muži pro práci potřebovat, pokud se jim podaří uspět ve všech náročných disciplínách a začnou pracovat na Temelíně.

„Tady při práci ve výškách po nich chceme zručnost, aby neměli strach ve výškách, i fyzickou sílu a vytrvalost. Něco je náročné silově, jiné technicky a velká zátěž je také psychická,“ vysvětluje instruktor pro lezeckou průpravu Libor Ř.

Odhodlání. To hlavně potřebují ti, kteří se chtějí zařadit do elitní zásahové jednotky. „Traverz byl těžký a čím déle tam člověk visí, tím více docházejí síly. Zatím je pro mě nejtěžší právě tato lezecká část,“ řekl Vladislav Stach z Klatov, který by případné přijetí považoval za čest.

Adepti pro speciální jednotku před lezením prošli fyzickými a psychickými testy, střeleckou přípravu a dvacetikilometrový pochod. „Následuje taktická příprava, kontakt s pachatelem, poutání. Pak je čeká přesun do hodně dlouhého kopce se zátěží. Vzbudíme je pak ve 3 ráno a následuje 17 km běhu se zdravovědou. Záležet bude hlavně na jejich odhodlání,“ řekl instruktor a člen speciální zásahové jednotky Ladislav P.

Zajímavostí je, že krumlovská zásahovka, jejímž rozdělením vznikla i ta na Temelíně, je věkovým průměrem policistů nejstarší v republice. Právě ti zkušenější vybírají a zaučí mladé, kteří v zátěžovém testu uspějí. „Individualita nadaných mužů nesmí převyšovat jejich schopnosti týmových hráčů. To, co za roky ve službě umíme, je naučíme. A fyzicky? Jasně, že nám šlapou na paty, ale i to nás nutí o to víc makat. Zdravá kamarádská rivalita, kdy si poměřujeme výkonnost, musí být,“ dodal Ladislav P.