Na trase obcí bylo pro děti připraveno celkem dvanáct stanovišť s pohádkovou tématikou, jak uvedla Jana Hrabincová, ředitelka zahájské základní školy a vedoucí dětského oddílu Draci místní pionýrské organizace. „Máme tu Obelixe, vodnici, královnu, piráty, Popelku, s níž budou děti přebírat hrách, Harryho Pottera se sovou a létáním na koštěti i čarodějnici. Zapojili jsme také dobrovolné hasiče, s jejichž pomocí budou děti srážet cíle z plechovek proudem vody. Následuje malování na obličej a opékání buřtů,“ vysvětlila program.

U společného ohniště si pak děti mezi sebe rozdělily obsah nalezeného pirátského pokladu v podobě různých sladkostí a drobných cen. Starosta Zahájí Josef Kazík v této souvislosti ocenil aktivity školy, Draků i spolupráci s temelínskou elektrárnou.

„Dětský oddíl Drak má v současnosti 70 členů, což je vzhledem k obci s necelou pětistovkou obyvatel úctyhodná bilance a stále se k němu hlásí i ti, co už z pionýrského věku vyrostli. Ostatně na jednotlivých stanovištích je dnes asi dvacet dobrovolníků, kteří oddílem v minulosti či teprve nedávno, sami prošli,“ zdůraznil starosta. Pohádková cesta s Maxipsem Fíkem je tak jen jednou z mnoha aktivit pořádaných Drakem.

Obec Zahájí se nachází v okrese České Budějovice, necelé tři kilometry severně od Zlivi, přibližně 15 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V obci, jejíž historie sahá do 14. století, dnes žije přibližně 475 obyvatel.