I když jsou zde cedule se zákazem vstupu, tak se každý den přes staveniště vydávají stovky lidí. „Chodím tudy každý den do práce. Chodí tu všichni a nikomu to nevadí, vždyť to vidíte," řekl Deníku přímo na místě sedmačtyřicetiletý Daniel Petrák z Českých Budějovic.
„Vím, že je sem zákaz vstupu, ale vždy jen rychle projdu a nijak stavbu neomezuji. Občas si zajdu na pivo tady do restaurace a lidé, kteří tady bydlí, tu také procházejí," dodal Petrák.

Jenže, kdo se vydá přes stavbu, tak nejen překáží, také   hodně riskuje…   Radnice o problému ví, ale přiznává, že je velice obtížné ho řešit.

„Problém průchodu obyvatel přes staveniště se řeší neustále," potvrdila  mluvčí magistrátu   Jitka    Welzlová a poukázala na zákazy vstupu. Dodala, že ale není v silách stavebníků ani radnice úplně zamezit pohyb chodců po staveništi, protože se musí  do svých domovů dostat ti, kteří zde bydlí. „Ostatní se zde pohybují na vlastní nebezpečí," dodala Welzlová.

Dobrou zprávou pro Českobudějovické je, že podle Welzlové rekonstrukce skončí v listopadu, přesně podle plánu

Rekonstrukce Žižkovy ulice totiž přidělává starosti i místním podnikatelům.

Jednoduché není například zásobování. „Máme problémy s dodavateli. Někteří nám odmítají  přivézt  zboží  až  k nám a musíme si pro sudy s pivem a jiné zásoby chodit až na křižovatku k Senovážnému náměstí," vysvětlil zaměstnanec baru v Žižkově ulici David Zeman s tím, že se rozkopaná ulice odrazila i na zájmu zákazníků. „Lidí k nám chodí během rekonstrukce Žižkovky méně. Když je sucho, všude se práší, když prší, je tu bahno. Kavárna je  bohužel teď špatně dostupná a chybí tu autobusová zastávka," posteskl si.

Podle Zemana chodí vždycky v létě nižší počet hostů, přesto však nepochybuje, že po konci rekonstrukce se situace zlepší.

„Nemáme přesné zprávy, jak dlouho bude rekonstrukce trvat. Slyšeli jsme i možnosti, že se všechno protáhne až do konce roku. Pokud by stavba skončila včas, bylo by to skvělé," kvitoval Zeman zprávy, které říkají, že rekonstrukce skončí podle původního plánu, tedy v listopadu tohoto roku.

Dodržení termínu je důležité  i pro  celkovou  dopravu v krajské metropoli, protože město naplánovalo na dobu mezi 17. zářím a 20. listopadem tohoto roku částečnou rekonstrukci Lidické třídy. Její kompletní uzavírku s ohledem na dopravu ve městě neplánuje.