„Stromek máme na balkonu celý rok. Roste nám v květináči. Před Vánoci ho vezmeme, ozdobíme a na pár dnů ho pak postavíme na stůl v dětském pokoji. Ale nesmíme tam moc topit, to by nemusel vydržet,“ popisuje vánoční praxi posledních let Markéta Bourová ze Suchého Vrbného v Českých Budějovicích. „Hned po Vánocích vracíme ale stromek na balkon,“ zdůrazňuje mladá maminka.

Patří k těm, kteří už před několika lety zvolili kompromis mezi umělým a řezaným stromkem. Argument obhájců umělých stromků – že déle vydrží, se už delší čas pokouší vyvrátit zhradníci tím, že nabízejí živé stromky v květináčích.

Stále větší zájem o stromky v květináčích pozorují například ve Floracentru Ferenčík v Borku u Českých Budějovic. Letos jich mají připraveno k prodeji přibližně tisíc kusů, také z toho důvodu že se prodávají po celý rok.

„Každý rok zájem o ně stoupá, máme stříbrné smrčky, jedličky, borovice,“ nastínil sortiment Luboš Ferenčík. V centru prodávají i živé řezané stromky v cenách od 170 do 1150 korun.

Nejvyšší cena se týká asi nejdražšího druhu stromku na českém předvánočním trhu. Jde o normandskou jedli pěstovanou v Dánsku. Původně ale pochází tento druh jedle z Kavkazu kde rostou opravdu impozantní stromy.

Řezané stromky totiž stále většině domácností vévodí, což potvrzuje zájem nakupujících před mnoha supermarkety i tradiční příprava českobudějovických městských lesů. „Začneme prodávat patnáctého prosince,“ uvedl ředitel společnosti Pavel Hartman. Ceny za její stromky budou od 60 do 180 korun.