Vařit začal Dominik až ve škole
Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.
„Když mě spolužáci vyhecovali a já se do soutěže přihlásil, říkal jsem si, že budu spokojený, pokud projdu prvním nebo druhým kolem. Najednou jsem byl v šestnáctce nejlepších, mezi kuchaři, kteří už něco umí. O moc lepší jsem už asi být nemohl, maximálně o jedno, dvě místa," hodnotí zpětně své možnosti.
Osudnou se jihočeskému účastníkovi kulinářské soutěže stala polévka z mořských plodů. „Ta se mi fakt nepovedla, roli hrál i stres," přiznává s tím, že právě na tenhle druh jídla tak trochu zanevřel. O samotné soutěži se to ale říct nedá. „Je to skvělá zkušenost do budoucna, člověk se musel vyrovnat s časovým presem, zvládnout stres, nebylo lehké ani vymýšlet recepty nebo vařit z omezeného výběru surovin. Zjistil jsem ale také například, že mi sedí role kapitána týmu," naznačuje Dominik Dorňák svou možnou profesní dráhu.
Má pro ni i dobrou průpravu z domova. „Vařím pro celou rodinu o víkendech a protože mamka pracuje na směny, střídáme se v kuchyni i v týdnu. Teď zařazuji do jídelníčku i recepty ze soutěže, aby mohli rodiče a bráchové ochutnat. Nejradši máme hovězí líčka," usmívá se nadějný kuchař.