Začínáme v záříCeloroční kurz je zamýšlený pro 10 – 20 účastníků. Zatím je přihlášených šest zájemců. Nejmladšímu je 17 a nejstaršímu přes 50 let. Přihlásit se je možné na www.vcelar.info. Svaz požádal město České Budějovice o podporu a nyní čeká na vyjádření.

Dlouholetý včelař Aleš Křenek se už nemůže dívat na to, jak si nezkušení „chovatelé včelstev“ kupují včely s představou, že včelařství je jednoduchá záležitost. „Bolí mě z toho srdce, když vidím, že nově koupenému včelstvu dají rovnou křížek,“ naříká zkušený včelař.

Členové Základní organizace Českého svazu včelařů v Českých Budějovicích proto otevírají nový kurz „Včelařem na zkoušku“ inspirovaný kolegy z Bavorska.

Školení by mělo zájemce, kteří chtějí naplňovat čas touto ušlechtilou činností, naučit především odpovědnosti. Každý z účastníků kurzu dostane včelstvo, o které se bude celý rok starat pod dozorem zkušeného lektora.

Bude to prý něco jako autoškola. Odborník na včelařství Vojtěch Frána vysvětluje: „Autoškolák nechá nováčka řídit, ale nedopustí, aby havaroval.“ S touto myšlenkou by měl probíhat celý kurz.

Chov včelstev vyžaduje celoroční péči, a poznání, jak o včely pečovat správně, přichází až s letitými zkušenostmi. Proto by Aleš Křenek se svými kolegy rád předal zkušenosti dalším. Chce tím zabránit zbytečným chybám a ztraceným rokům začátečníků. Se včelstvem je to prý jako s přírodou. „Kdo by věděl, že se letos bude sklízet obilí koncem května?“ Včely se chovají pudově, mají svou hlavu. I zkušený včelař tak může svému včelstvu uškodit v domnění, že jim pomáhá.

Předseda výboru Jiří Ryšavý by proto chtěl, aby se účastníci kurzu osvojili i trochu teorie. „Včelstvo je jako biologický celek, který se buď rozvíjí, nebo jde do kytek,“ vysvětluje Aleš Křenek. Chovatelé to prý musí respektovat a umět alespoň trochu předvídat.