Pak přišla na řadu lekce Pilates, u které tentokrát energií nabitého cvičitele Jiřího Gruntoráda vystřídala lektorka Štěpánka. Ta po náročném tabata trainingu, který na minulém setkání před dvěma týdny návštěvnicím pořádně rozproudil krev a spálil tuky, pomohla účastnicím projektu „Změňte svůj život" najít rovnováhu a cvičením rozvíjet koordinaci těla a správné dýchání. Na čtvrteční a v pořadí už čtvrtou lekci v IGY dorazily také účastnice „reality show" Deníku. V ní sledujeme a motivujeme pětici odvážných žen, které se pod naším dohledem rozhodly proměnit svůj životní styl a třeba i shodit pár kil.

Kromě cvičení v IGY, které probíhá jednou za čtrnáct dní, se snaží cvičit i samostatně, po setkání s výživovou poradkyní by měly navíc dodržovat i přímo pro ně uzpůsobený jídelníček. „V rámci projektu jsem se spíš než na cvičení zaměřila na rady, které mi dala výživová poradkyně. Snažím se jíst doporučených pět porcí denně, začala jsem se i víc zajímat o energetické hodnoty potravin," popsala změny ve svém denním režimu jedna z účastnic projektu, osmnáctiletá Kateřina Vokálová.

O nový život se s Deníkem pokouší i šedesátiletá Božena Sládková. Ta se ale s ohledem na zdraví raději za horkého počasí do náročnějších aktivit nepouští: „V těch tropech, které poslední týdny panují, se toho moc dělat nedá. Nejsem nejmladší a v tom počasí si spíš myslím, že by nějaká větší zátěž mohla spíš člověku uškodit. Na to se mám prostě moc ráda. Pomalejší Pilates se mi líbilo, při té teplotě to bylo tak akorát. Minule mě ale rychlejší trénink také bavil."

Že se motivace k náročnějšímu pohybu v horkách přesahujících 35°C hledá těžko potvrzují i mladší účastnice. „Kromě lekcí v IGY jsem se v poslední době do dalšího sportu moc nepouštěla. Pracuji jako servírka a po práci už moc na žádný pohyb chuť nemám. Jen občas vyrazím na brusle," řekla osmnáctiletá Adina Dvořáková.

Nadstandardní péče se ale v IGY nedostává jen účastnicím projektu Deníku, ale všem, kteří na akci v sále ArtIGY dorazí. I tento čtvrtek byla návštěvnicím k dispozici asistentka ochrany veřejného zdraví Marie Ticháková. Ta zájemkyním pomocí speciálního přístroje provedla analýzu tělesné kompozice a individuálně poradila, jak se dá i jednoduchým pohybem zlepšit fyzická kondice a jak důležitá je při změně motivace.

Další setkání v rámci ozdravného projektu „Změňte svůj život" se v českobudějovickém IGY Centru uskuteční 27. srpna. Přijít může každý s chutí si zacvičit i dozvědět se něco o tom, jak správně zacházet se svým tělem a zdravím.

AUTOR: BARBORA SMUDKOVÁ