Čekali skvělou sezonu. V květnu dokončený projekt splavnění Vltavy otevřel cestu výletním lodím z Českých Budějovic až na Orlík, menším plavidlům dokonce do Prahy. Efekt v podobě zvýšeného zájmu výletníků o řeku se měl podle správce hlubockého přístavu Jiřího Bezděky projevit v prvním prázdninovém týdnu. Jenže kvůli nedostatku vody zavřela Státní plavební správa plavební komoru v Kořensku. Na množství lodí na řece je to znát. „První červencový týden, kdy byly svátky, jsme brali jako ukázkový pro celou sezonu. Čekali jsme tu daleko více lidí. Ale bylo to úplně jinak. Muselo by začít pršet,“ povzdychl si Jiří Bezděka.

Radek Zídek z Povodí Vltavy upřesnil, že minimální plavební hladina vody je v Orlíku ve výšce 347,6 metru nad mořem. Této hodnoty ale nyní hladina nedosahuje. „Před dvěma roky škrtaly lodě o dno, proto jsme Kořensko museli zastavit,“ vysvětlil Radek Zídek.

Kdyby bylo letní počasí deštivější, neměl by začátek letošní plavební sezony chybu. Například na Hněvkovické přehradě lodí přibylo. „Čekal jsem tak třetinový nárůst plavidel oproti skutečnosti,“ doplnil Radek Zídek. Jeho kolega z Povodí Vltavy Martin Kaiser upřesnil, že již zmíněnými plavebními komorami, tedy jakýmisi výtahy pro lodě, v Českém Vrbném a Hluboké nad Vltavou se do konce června proplavilo 1153 lodí a 4666 osob. Přitom za celou loňskou sezonu to bylo 2337 plavidel a 13 169 osob. „Očekáváme, že bude překonán rok 2016,“ odhadl Martin Kaiser.

Se zvýšeným zájmem o Vltavu a její břehy se projevují i nedostatky, které pasažéry nutí jet dřív domů, nebo v některých destinacích strávit daleko méně času. Jeden takový problém se ukázal v Týně nad Vltavou, kde výletníci nemají možnost se osprchovat. Potvrdila to Šárka Švehlová, vedoucí provozu restaurace Vorař. Právě tady mají posádky lodí poslední možnost se občerstvit a umýt předtím, než se vydají na cestu k Orlíku. „Když je možnost, pustím lidi z lodí před úklidem do sprch v penzionu nebo je svezu na benzínku pro vodu,“ řekla s tím, že výletníci se tu mnohdy nezdrží dlouho, i když by chtěli.

Starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek o problému ví a říká, že vzniká projektová studie rekonstrukce parkoviště pod kostelem, která by měla na zázemí pro posádky lodí pamatovat. Dříve než za dva roky se ale prý lidé změny nedočkají.