Ve středu v devět hodin rozbalily na výstavišti své stánky různé školy z celé České republiky.
 
V pavilonu T ve středu vyřezával uměleckou sochu Bedřich Mrkva, který studuje Střední školu nábytkářskou a obchodní v Bystřici pod Hostýnem. Právě proměňoval kus dřeva v mořskou pannu. „V lese vidím strom a už si říkám, co pěkného by z něj mohlo být,“ říká student třetího ročníku, který tuto řezbářskou vášeň zdědil po otci.

V pavilonu Z se uskutečnila soutěž o nejlepší účes. Soutěžící byly žákyně Střední školy obchodní Husova 9. „Soutěžíme v líčení a ve tvorbě účesů,“ vysvětlila jedna z porotkyň Hana Trojáková. Této akce se účastnila i dvacetiletá Veronika Tomešová, která účes trénovala čtrnáct dní před soutěží na česací hlavě. 

Za pavilonem Z stáli zemědělští kováři, kteří opravují zemědělské nástroje, například pluhy. „Pak je ještě podkovářství. Tam se staráme o koně, podkováváme je, škrábeme kopyta a ošetřujeme. Nás ve třídě je dost, ale v prváku není na tomto oboru nikdo,“ vysvětlovali studenti 2. ročníku střední školy Hněvkovice Matouš Frantál a Jan Deyl. Toto řemeslo podle nich ale neupadá. „Nikdo nemůže být do tohoto řemesla nucen. Ta práce vás musí bavit. Já jsem se pro něj rozhodl už v osmé třídě. Věděl jsem, že chci dělat se železem. Buď zámečník, nebo kovář,“ doplňuje Matouš Frantál. 

„Poměrně levná součástka dokáže ovládat velké množství LED světel,“ vysvětlil jednu elektro ukázku student Jan Lüftner chodící na Střední odborné učiliště elektrotechnické Plzeň. „LED diody jsou budoucnost, žárovky jsou neefektivní,“ řekl student posledního ročníku, který chce po škole programovat roboty. 

Největší řemeslný veletrh je k vidění až do pátku 24. listopadu do 16 hodin.