„Pro mě osobně jsou Velikonoce připomínkou toho, co je v životě nejdůležitější. Prožívám je jako příběh. Nebo ještě přesněji jako vyvrcholení příběhu Ježíše Krista a vlastně celého příběhu Bible, ve kterém se Bůh setkává s lidmi. Ten příběh se stává mým příběhem, posilou, inspirací, osou mého života," říká David Nečil, farář Českobratrské církve evangelické, který působí v Budějovicích.

O Velikonocích Ježíš umřel na kříži. V té době to nebyla žádná výjimka. Kříže byly součástí života a stály za každým větším městem. Jenže Ježíš vybočoval. „Celý jeho mimořádný život byl svědectvím o Božím odpuštění a lásce. Učil o Božím království tedy o životě, ve kterém lidé nejsou odcizeni Bohu, svému určení ani sobě navzájem. Učil o něm tak, že ho sám žil. Proměňoval životy lidí ať už hledali smysl života, lásku, uzdravení, nebo vysvobození z hříchu. Dával jim pocítit, že Bohu na nich záleží, že pro něj mají cenu," vypráví budějovický farář.

To s sebou přineslo řadu nepřátel. Ti měli strach nejen z toho, kam jeho činnost povede, obávali se i jeho příznivců. V první řadě se ale báli, že dojde k narušení mocenského monopolu. Jedinou možností tak bylo Ježíše navždy umlčet ukřižovat ho.

„A tak se stalo to, co Ježíšovi odpůrci nezamýšleli. Z popravčího nástroje se stal symbol, který nám připomíná Boží lásku. Stal se svědectvím Boží věrnosti, která nevycouvá ani tváří v tvář smrti. To je pro mě věrnost, o kterou se můžu opřít. Je to pro mě důkaz Boží velkorysosti," říká David Nečil.

O Velikonocích byl Ježíš také vzkříšen. „Pro mě to znamená, že jeho příběh je něco silnějšího, co nelze nakonec zničit nebo zastavit. Vzkříšení je jakýsi boží ukazatel tudy cesta vede. Připomíná se mi to zvlášť ve chvíli, kdy člověk zažívá všelijakou beznaděj a krach dobrých věcí. Je to něco většího než jenom náš život. Něco, co nemůže pominout. Konkrétně tohle prožívám o Velikonocích skrze společenství lidí, kteří se vydali stejnou cestou. Při bohoslužbách, čtení Bible, v rozhovorech, v modlitbách, s rodinou, nebo třeba při večeři Páně. Ale ta velikonoční naděje, to Boží království je tady s námi ve skutečnosti každý den," vysvětluje David Nečil.