Podle starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Václava Žižky bude záležet na tom, jak rychle opadne zvýšená hladina potoků, řek a rybníků. „Na Budějovicku už naštěstí není situace tak hrozná. V Roudném se udělalo jezírko u hřiště, které teď místní hasiči odčerpávají. Svým způsobem je to ale sisyfovská práce, protože zatím tam je neustálý přítok," popsal v úterý v dopoledních hodinách šéf hasičů Václav Žižka.

Na některých místech okresu uklízeli dobrovolníci už 
v uplynulých dnech. Třeba 
v Plané jsou dle vyjádření starosty tamějšího sboru Jana Schönbauera asi v polovině. Jakmile přišla potopa, dali se místní do pytlování a stavění zábran. Kvůli lepšímu odtoku vody do polí dokonce vyhloubili bagrem speciální strouhu.

Povodeň poškodila jeden dřevěný můstek, jenž musel bagr rovněž částečně rozebrat. Poničená je také cesta mezi hřištěm a chatovou oblastí. „Rozlilo se slepé rameno, přímo v Plané zasáhla voda asi šest domů a šest nebo sedm chatek poblíž obce. Profesionálové nám museli vzít dva lidi z chat člunem, protože se nemohli dostat pryč," zmínil starosta sboru Jan Schönbauer.

Ohrožené studny

Až do včerejšího rána měli pohotovost i dobrovolní hasiči v Údolí u Nových Hradů. Podle starosty sboru Jiřího Matějky od neděle hlídají hladinu Stropničky, a to především v osadě Štiptoň, kde je několik zaplavených zahrad. Jejich majitelé zřejmě budou po opadnutí vody potřebovat vyčistit studny.

„V Údolí bylo vody tak akorát, že to ještě nešlo přes silnici. Na Hamru jsme odstranili dva stromy a dávali pytle s pískem, na Hradech jsme museli hlídat Zevlův rybník. Problémy měli i chataři na Janovce," řekl Jiří Matějka s tím, že členové sboru pravidelně konzultují aktuální situaci 
s novohradským starostou Vladimírem Hokrem a pro všechny případy jsou neustále na telefonu. Na opadnutí velké vody netrpělivě čekají 
i dobrovolní hasiči v Doudlebech. V neděli ráno začali 
s evakuací místní chatové oblasti, pak vyklízeli dalších pět nebo šest nemovitostí. „Teď nemůžeme dělat vůbec nic. Voda pořád protéká, takže musíme čekat, až trochu opadne. Potom se pustíme do úklidu," nastínil včera starosta sboru Martin Michal.

O něco klidnější situace byla po víkendových silných přívalových deštích v Dyníně. Tamní dobrovolní hasiči čerpali v neděli ráno vodu pouze u jednoho svého člena, který žije v těsné blízkosti rozvodněného potoka. Solidární kolegové mu pomohli odstranit vodu ze dvora i z prostoru 
za stodolou, kde během okamžiku vzniklo jezírko.

Podle starosty sboru Josefa Kubeše byli v pohotovosti od dvou hodin ráno až do čtyř odpoledne.
„To hlavní už snad máme 
za sebou. Nebylo to tak tragické jako jinde, velká voda zasáhla jen jednu nebo dvě rodiny. Je to zhruba stejné, jako při každém větším dešti. Určitě jsou místa, která na tom jsou nepoměrně hůř. U nás to tentokrát bylo docela v pohodě," ujistil Josef Kubeš.