Letitý problém, co s vepřínem v Letech na Písecku, do jehož areálu zasahovala část bývalého sběrného tábora pro české Romy před jejich deportací do koncentračního tábora v Osvětimi, se uzavírá.

Ve středu byla z vepřína před půl devátou odvezena druhým kamionem poslední prasata. První odjel hodinu předtím. Celkem jich bylo 330 o průměrné váze 120 kg. „Všechna zvířata jsme odváželi postupně od listopadu v naplánovaném termínu. Odvoz těchto posledních se o týden zpozdil kvůli přebytkům masa v Evropské unii po novém roce,“ vysvětlil první místopředseda představenstva společnosti AGPI Jan Čech. Ve 13 halách tu měli 13 tisíc vepřů od váhy 25 kg do 116 kg, kteří byli v kójích po deseti a měli v nich i řetízky a velké míče na rozptýlení. Poslední halu, stejně jako všechny dříve vyprázdněné, zdejší pracovníci vyčistí.

Co s areálemVelkokapacitní vepřín byl vybudovaný v 70. letech minulého století.
Stát za něj zaplatí akciové společnosti AGPI 450,8 milionu korun. Po zapsání na katastru bude areál předán Muzeu romské kultury v Brně, které je státem pověřené demolicí vepřína a vybudováním nového památníku romského holocaustu.

„Haly nejsou vyčištěné jen proto, že budeme vepřín předávat, ale dělali jsme to vždy po odvozu zvířat předtím, než sem šla další,“ upřesnil Jan Čech. Na konci areálu je oplocené místo porostlé jen trávou. Na ně zasahoval takzvaný sběrný cikánský tábor. „Původně, když se vepřín stavěl, v sedmdesátých letech tu měly stát ještě tři haly, ale postaveny nebyly. Nikdy se tu o tom vůbec nemluvilo,“ dodal Jan Čech, který zde působí od roku 1996.

Ve zdejším vepříně mají devět zaměstnanců. „Nabídli jsme jim jiná místa, ale řekli, že si budou hledat práci jinde. Asi tři až čtyři z nich jsou už v důchodu, i když dosud pracovali aktivně,“ vysvětlil Jan Čech. Termín předání areálu Muzeu romské kultury, které je státem pověřené jeho demolicí a výstavbou památníku, je zatím orientačně stanovený na konec března. Podle Jana Čecha se konkrétní datum bude odvíjet ode dne zapsání na katastru. Poté by měla společnost AGPI do třiceti dní dostat od státu za převod areálu 450,80 milionu korun. Postaví si za ně jiný vepřín? „Nový vepřín rozhodně stavět nebudeme, peníze, které dostaneme, by na to nestačily,“ konstatoval Jan Čech. Zatím uvažují o rozšíření některého ze současných provozů. Rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Vepřín v Letech. Odvozem posledních kusů končí provoz vepřína.
Vepřín v Letech opouští poslední zvířata

Na odkoupení se stát s AGPI dohodl po dvacetiletém dohadování loni, kdy v prosinci schválili převod areálu na stát akcionáři na valné hromadě.

Historie táboraTábor v Letech na Písecku byl založen v roce 1940 jako kárný pracovní tábor. V březnu 1942 se z něj stal sběrný tábor. Od srpna 1942 byl veden jako tzv. cikánský tábor (podobně jako tábor v Hodoníně u Kunštátu), byli zde shromažďováni především čeští Romové před transportem do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.
Táborem v Letech prošlo více než 1300 osob, vinou katastrofálních ubytovacích, hygienických a stravovacích podmínek, týrání ze strany dozorců a členů tzv. táborové samosprávy a epidemií nakažlivých chorob pobyt v táboře nepřežilo nejméně 326 osob, z toho 241 dětí.
V místech pohřebiště byl v roce 1995 vybudován památník.