Pomůcky, které k takovému vylepšení podmínek nutně potřebuje, jí rodina může pořídit z peněz, které jednak děvčátku věnovala obec, jednak je získá z prodeje čtyřiaosmdesáti kilogramů plastových víček. Ta ve svých rodinách nashromáždili skauti 
z Horní Stropnice a Nových Hradů a prostřednictvím Deníku pak našli děvčátko, kterému pomohou.

Víčka pomohou pořídit digitální sluchátka. Natálka má teď obyčejná, s novými bude slyšet daleko lépe. To se jí určitě bude hodit příští rok ve škole, kde je oproti školce víc dětí, větší hluk a přitom je důležité slyšet výrazně paní učitelku," plánuje maminka Jana Petříková.

Když začali skauti z Horní Stropnice a Nových Hradů sbírat plastová víčka od PET lahví, ani ve snu je nenapadlo, jaký dobrý skutek nakonec udělají. Původně si touto cestou chtěli jen vydělat na své aktivity. Místo toho udělali radost handicapované Natálce z nedalekého Žáru. 

Peníze, které jejich víčka vydělají,  pomohou koupit digitální naslouchadla, která bude Natálka potřebovat ve škole. „Tím pádem bude moci i lépe komunikovat. Natálka používá i znaky, ale snažíme se upřednostnit mluvenou řeč, proto jsou sluchátka důležitá," vysvětluje její maminka Jana Petříková.

Právě ona reagovala na výzvu v Českobudějovickém deníku. Jeho prostřednictvím se skauti rozhodli najít vhodného příjemce 84 kilogramů vážící hromady víček. „Upozornila mě na to paní ředitelka ze školky i sousedé. Je skvělé, že to klaplo," netají jana Petříková radost z pomoci.

K té se rozhodli skauti poté, co ztroskotal jejich původní plán. „Před časem nás oslovila jedna firma s tím, že máme možnost vydělat si sběrem surovin peníze. Pustili jsme se do toho, ale pak  firma začala přitvrzovat podmínky, nakonec bychom museli nashromáždit tunu víček, což není reálné," vysvětluje skautský vedoucí Petr Aksamit.

„Bylo mi ale strašně líto snahy dětí, proto jsme přemýšleli, jak jinak s víčky naložit, než je vyhodit. Až přišel na jedné schůzce nápad věnovat je nějaké rodině, která potřebuje peníze na péči o nemocné děti. Je skvělé, že se podařilo najít právě takovou, ještě navíc bydlí blízko, budeme teď  sledovat, jak se Natálce daří a případně jí pomáhat i dál," těší se.

Skauti ze střediska Sirius přitom běžně pomáhají při spoustě dobročinných akcí, podílejí se například na Tříkrálové sbírce nebo  na projektu Postavme školu v Africe. Přesto je podle rádce družiny Davida Koiše pocit při předání sbírky konkrétnímu člověku z blízkého okolí jiný, než dosud zažil. „Natálku už jsem potkal na akcích školky, při kterých pomáháme, je fajn, že  jí můžeme být prospěšní," usmíval se při předání pytlů s víčky, které děti dokonce vyšperkovaly speciálně vyrobenými cedulkami.

U předání daru nechyběl ani Pavel Tichovský z Nových Hradů.  „S babičkou, dědou, mamkou a tátou jsme víčka dávali do zvláštní igelitky," vysvětluje praxi, která fungovala řadu měsíců v mnoha domácnostech a plnila krabice, tašky a sklepy.

Jana Petříková  plánovala z výtěžku pro svou dcerku pořídit chodítko. Předběhlo ji ale obecní zastupitelstvo. „Ještě, než jsem stačila podat žádost o příspěvek z nějaké nadace, zareagovali lidé z vedení obce s nabídkou finanční pomoci," líčí další nečekanou pomoc.

„Když mají lidé problém, přijdou na obec, i paní Petříková měla přijít dávno," vyčinil mamince za její skromnost starosta Žáru Miloš Pecháček. „O příspěvky nás žádají různé organizace. My jsme se ale rozhodli, že pomůžeme domácím. V případě Natálky máme jistotu, že celá částka prospěje jí samotné. Takový dar je opravdu smysluplný. Zastupitelé byli jednohlasně pro, z prostředků, které obec ušetřila, jsme jí za přibližně 21 tisíc korun pořídili chodítko," vysvětlil.

Shánění sponzorů na nákladnou rehabilitaci, lázeňské pobyty a nákup pomůcek je podle Jany Petříkové na péči o handicapovaného člena domácnosti nejsložitější. „Snažím se, aby dcera měla  tu nejlepší péči, jakou potřebuje.  Kromě starostí běžné maminky to ale znamená i spoustu času věnovaného koloběhu, do kterého patří rehabilitační cvičení, foniatrie, logopedie a další návštěvy řady specializovaných lékařů," nastiňuje sympatická mladá žena.

Nyní plánuje pro Natálku lázeňskou kúru na Slovensku. Tu by ale narozdíl od českých lázní musela uhradit do posledního eura z vlastních peněz. Přivítá proto každého, kdo by chtěl podobně jako skauti z Horní Stropnice a Nových Hradů či žárští zastupitelé rodině podat pomocnou ruku.