Z Jindřichova Hradce vyrazila do Nové Bystřice parní lokomotiva na první velkou jízdu po opravě kotle. Adventní cestování vylepšilo sněžení a nebeská družina.

Hlavní roli v družině nebeských bytostí kupodivu neměl Mikuláš, ale všudypřítoný rtuťovitý čert Jan Píšala. "Jako čert jedu poprvé," zmínil čert s cizím přízvukem. Nebyl to ovšem přízvuk pekelnický ale brněnský. Čert pak prozradil, že v Jindřichohradeckých místních drahách, které vlak vypravily, je vedoucím oprav. "Loni se jízda nedělala kvůli koronaviru," zmínil Jan Píšala a dodal, že letos pořadatelé navázali na tradici parních jízd.

Lokomotiva stará 120 let

Z řad opravářů byl i Mikuláš - mechanik v dílnách Zdeněk Princ. Právě díky opravářům se parní lokomotiva z roku 1898, která vedla soupravu, mohla vydat v sobotu na koleje po renovaci kotle. Podle průvodčího Matouše Hanžla se chystalo svézt vlakem na sedmdesát cestujících. Drobné dárky pomáhala v kostýmu anděla rozdávat i Alena Brychtová, která se jinak v JHMD stará o marketing. "Pro úzkokolejku jsem andělem poprvé," uvedla se okřídlená bytost se zlatem ve vlasech a dodala, že jinak už roli anděla plnila s rodiči. "Kostám je můj. Jsem taková svatá," usmála se sličná Mikulášova pobočnice.

Ilustrační foto.
Na Lipně startují lyžařská sezóna a provoz moderních vlaků

A stylově s rohy nastoupila také část vlakové čety v lokomotivě. Na dotaz, jestli se nebojí chladu, když mašina je otevřená všem povětrnostním vlivům, opáčil jeden z mužů v černých oděvech, že ne, že má bundu. "A čerti mají přece kožich," doplnil další vysvětlení.

Lokomotiva Jindřichohradeckých místních drah U 37 002 odpovídá těm, se kterými se zahajoval kdysi provoz v 19. století. Například U znamená, že je úzkorozchodná, číslo 3, že má tři hnané nápravy a 7, že má zátěž sedm tun na hnanou nápravu. V 50. letech 20. století byly tyto lokomotivy nahrazeny dieselovými. V roce 2005 se tento stroj objevil po renovaci na kolejích spravovaných JHMD. Jezdil přes deset let. Pak musel na opravu kotle. Nejvyšší provozní rychlost má 35 kilometr za hodinu.

Tuna v tendru

Mnozí dorazili jen se podívat na dýmající stroj a připojené vagony, cíleně i náhodou. "Jsme fanoušci železnice," konstatovali třeba třináctiletý Tomáš s tatínkem, kteří se přijeli podívat z Majdaleny, kde mají chalupu. Bydlí ale v Netřebicích. A podívanou na dýmající lokomotivu ocenila i desetiletá Kristýna z Českých Budějovic. S partou dětí, nad nimiž bděly dvě sympatické dámy, se chystala ještě na vyhlášený betlém do muzea. Na výletě v Jindřichově Hradci byli s Diecézní charitou.

Vánoční atmosféru Budějovicím v noci dodává rozzářená výzdoba.
Budějovické ulice jsou krásně vánočně rozzářené. Projděte se s námi

Vlak vypravený Jindřichohradeckými místními drahami zahoukal a vyrazil přesně v 10.39 hodin. Čekala ho cesta do Nové Bystřice dlouhá 33 kilometrů a pak zpáteční jízda. V tendru měl kvůli tomu naloženou tunu uhlí. Pojede i na Silvestra nebo 8. ledna.