Akci popsala Isabela Šilhová z Energy Centre České Budějovice. „Malí i velcí vyzkoušeli trenažéry a aktivity zaměřené na bezpečnost silničního provozu nabídl BESIP a městská policie, nácvik první pomoci vedl Český červený kříž a Vodní záchranná služba, vozový park zapůjčila společnost E.ON,“ shrnula aktivity.

Karlův Hrádek u Purkarce obsadili archeologové.
OBRAZEM: Karlův hrádek odkryl poklady

Dopolední program patřil zejména školním kolektivům, pro které byly připraveny zábavné kvízy, hry a pohybové aktivity. Zda správně recyklují, se žáci dozvěděli na stanovišti Elektrowinu, rozhled si rozšířili u stánku Evropského regionu Dunaj – Vltava a Europe Direct,“ sdělila Isabela Šilhová.

V kavárně Cafe Deník odpoledne hovořili o cyklistice Lukáš Bajt, předseda spolku CykloBudějovice a Petr Klika. Oba muži chtěli podpořit cyklistiku ve městě. „My za CykloBudějovice si myslíme, že cyklistika má ve městě jako jsou Budějovice potenciál a určitě by měla narůstat a zlepšovat se. Auta jsou spíše přítěží pro město, už z hlediska výfukových plynů. Ve městě chybí souvislá, bezpečná infrastruktura. Sice tu máme stezky kolem řek, ale to jsou jediné souvislé stezky ve městě. Ostatní stezky jsou přerušované různými překážkami,“ shodují se.

Ke Dni čisté mobility přichystali šesti kilometrovou cyklojízdu po Budějovicích.

Sokolský ostrov hostí mistrovství České republiky.
Sokolský ostrov hostí mistrovství České republiky

Den čisté mobility pořádá spolek Energy Centre České Budějovice pod záštitou primátora statutárního města České Budějovice Jiřího Svobody a člena Rady Jihočeského kraje Jiřího Švece.