V té době mi bylo šest let a čtyři měsíce. Dodnes vzpomínám na okamžiky, kdy jsme pak jako školáci jezdili z Katovic na plavání. Na spolužáka Vláďu, kterému rodiče dali sebou přezůvky do vody, na tu pachuť chlóru, zarudlé oči a fronty na limonádu u bufetu. Ani ve snu mne tehdy nenapadlo, že se jednou budu dívat na torzo tohoto stánku plavání a vodního póla. V současné době totiž bazén prochází obrovskou rekonstrukcí střechy, která odhalila závady tak rozsáhlé, že její konec je v nedohlednu. Závady, které možná mají svůj prvopočátek už krátce po oficiálním uvedení do provozu v roce 1973…

Ale vraťme se do současnosti. Je středa 20. října 2021 krátce před devátou hodinou ranní. Dostalo se mi té výsady, že mohu za přítomnosti stavbyvedoucího společnosti Prima Václava Turka vystoupat až na střechu bazénu. Vybaveni ochrannými přílbami se nejprve proplétáme hustým lešením uvnitř bazénu, kde by za normálních okolností byla voda a plavci. I když mám tzv. "modrou knížku", mám pocit, že jsem na vojně a proplétám se bludištěm trubkové dráhy. Poté stoupáme po schodišti, které končí tobogánu. Opět si vzpomínám na doby, kdy jsem byl návštěvníkem bazénu a zkoušel si jízdu na této atrakci. Jenže dřív zde byla zeď a střecha. Teď to vypadá, že se nad Křemelkou přehnalo tornádo. Přelézáme zábradlí a ocitáme se uprostřed staveniště. Je plné monumentálních železných vazníků, výztuh, kotev a podobně. Ale přesto se rýsuje alespoň nějaký konec této lapálie. Ale zároveň se vtírá i jiná představa: Jak to asi muselo vypadat, když tu nebyly ani ty vazníky?

Hoslovický mlýn. Podzim vchází do dveří.
OBRAZEM: Poslední akce na mlýně. Pak ho zavřou

Strávil jsem na střeše přibližně 15 minut a snažil se nepřekážet dělníkům. I návrat připomínal hledání cesty trubkovým labyrintem, ale vše dopadlo dobře. Poděkoval jsem panu Turkovi za vstřícnost a zamířil na krátkou kávu a srovnání si v hlavě toho, co jsem právě viděl. Je mi jasné, že jsem byl opět - stejně jako v případě návštěvy na špičce kostela sv. Prokopa - svědkem výjimečné podívané. Až pak nastane okamžik, že bazén bude opět plný vody a ne lešení, až sem zamíří sportovci a ne řemeslníci, tak se půjdu namočit také. A budu vědět své.