Již přes čtvrt století je město pořadatelem této akce a 15 let je odborným garantem a koordinátorem Jihočeské muzeum.

Po slavnostním obřadu – předání glejtu na základě „řádného vysvětlení“ žadatelů o udělení tohoto městského privilegia a vzdání úcty představitelům města zatančením masopustních koleček – se koledníci vydali na svou obchůzku městem.

V sobotu se v Ločenicích uskutečnil tradiční Masopust.
VIDEO: Dostali v Ločenicích koledníci povolení ke koledě?

Přítomní opět měli možnost vidět typické jihočeské koledy, jak je ještě mohou znát z terénu: růžičkovou z Doudleb a mečovou v podání mužské i ženské části Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit, dětskou koledu českobudějovického Úsviťáčku i koledníky z Benešova nad Černou a folklórní soubory Furiant a Malý Furiant.

Masopust v Rychnově u Nových Hradů.
Masopustní průvod prošel Rychnovem u Nových Hradů

Nedílnou součástí jihočeských masopustů vždy byli a stále jsou dělostřelci a jejich nepřeslechnutelná děla, což platí i v jihočeské metropoli. Magistrát ale už předem žádal diváky o respektování „masopustní tradiční“ hlučnosti. A stejně tak apeloval na vstřícnost řidičů při dopravních omezeních.

V sobotu se uskutečnil masopust v Nákří.
Po Nákří se proháněly originální masopustní maškary

V úterý koledovaly také děti v Boršově nad Vltavou nebo Rudolfově a masopust se v tradiční úterý konal i na dalších místech regionu. Od středy by mělo podle katolické liturgie začít období půstu, které potrvá do Velikonoc.