Selské slavnosti Holašovice

Staročeský jarmark s ukázkou tradičních lidových řemesel, pestrý kulturní program, z něhož si určitě vybere každý, bohatá nabídka všelikých dobrot k snědku i k pití. To budou, ale jen ve zkratce, Selské slavnosti v Holašovicích, jejichž 18. ročník začíná dnes a potrvá do neděle.

Vystoupí 350 účinkujících z Čech i ze zahraničí. Dnes od 12 h zahraje například Venkovská dudácká muzika Bedrník, Babouci (14 15 h), Mistříňanka (16 17 h), Jižani (17 18 h) nebo Brusný kotouče (od 20 h do jedné hodiny po půlnoci).

Co bude obsahovat například sobotní program?

V 8 h začne hrát Vysočinka, dále vystoupí Prácheňský soubor písní a tanců. V 10.30 h začne Buchtobraní a koláčobraní, soutěž v rychlojedení buchet a nejlepší koláč. Od 11 do 13 h to bude Šance, pohodová muzika ve stylu country, poté Fryštácká Javořina, valašský dechový orchestr, od 14.30 h přijde na řadu Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou, od 15 do 16 h bude opět vyhrávat Fryštácká Javořina. Od 18.30 h se můžete těšit na Schovanky, populární dámskou kapelu s country a oldies písněmi. Ve 20 h to spustí kapela Crash, což bude večerní veselice s doprovodným programem, která potrvá až do druhé hodiny ranní.

A jaká bude neděle? Publiku se představí od 8 h Šumavská osmička, Javor (od 9 h), dále například Moravanka (10.30 11.30 h), Taxmeni (11.30 12.30 a 13.30 14.30 h), Nezmaři (14.30 15.30 h) nebo místní dechová kapela Skalačka (15.30 16 h).

Mezi stánky bude možné zaslechnout jarmareční zpívání, děti si užijí projížďky na koních, vydovádí se při chytání ryb z kádě do ruky a pobaví je třeba i dřevěný ručně poháněný kolotoč.

Do Holašovic pojede z Českých Budějovic i MHD.

Vltavotýnské slavnosti

Především v divadelním duchu se ponese letošní jubilejní 10. ročník Vltavotýnských slavností, které se konají dnes a zítra ve městě se 160letou ochotnickou tradicí. Velkým sobotním finále se stane koncert Petra Koláře na centrálním náměstí Míru završený ohňostrojem. Na náměstí se dále představí například Luboš Pospíšil & SP, skupiny Epydemye, Sem Tam a BGNOVA. V sobotu obsadí hlavní pódium Kokodák, Sedmikráska, ZUŠ Karla Komzáka, Nuzický zvonek, Luňáčci Bluegrass Band, Covertrio nebo MP3 Band. Konat se budou i doprovodné akce, například v sobotu farmářské trhy, představí se včelaři, skauti, večer se uskuteční filmové projekce u starého mostu přes Vltavu.

Koncert Pavla Šporcla

Na benefiční koncert Pavla Šporcla zve Nadační fond obce Nesměň. Konat se bude v chrámu Páně sv. Prokopa v Besednici v sobotu od 16 hodin. Z programu: Johann Sebastian Bach: Partita č. 3 E dur, Niccolo Paganini: Capriccia výběr, Nathan Misletin: Paganiniana, Pavel Šporcl: Kde domov můj. Vstupenka stojí 250 Kč, pro děti do 15 let je za 150 Kč, lze ji koupit i na místě 45 minut před začátkem.

V kostele zazní saxofony

Saxofonový koncert se bude konat dnes v kostele v Boršově nad Vltavou. Od 19 h tu vystoupí Skupina SaxWork. Koncert se koná u příležitosti boršovské pouti sv. Jakuba. Program pokračuje v sobotu boršovským trhem a fotbalovým turnajem. Samotná pouť se všemi atrakcemi bude tentokrát v kempu.

Pouťová zábava

Na sobotu připravil Sbor dobrovolných hasičů v Jílovicích tradiční pouťovou zábavu. Na akci, která začne ve 20 hodin v KD Jílovice, vystoupí Kambo-dža, Seven a PročNe! Vstupné činí 150 Kč.

Hospůdka slaví první rok

Před rokem se v Třebotovicích rozhodli, že si otevřou vlastní hospůdku U Říhů. Na počest jejího prvního výročí, ale i jako poděkování štamgastům, se tu rozhodli uspořádat první open country party. Ta se uskuteční v sobotu od 19.30 hodin, k tanci a poslechu bude po celý večer hrát příchozím oblíbená country kapela Rejdaři.

Tip od sousedů: Slavnosti medu ve Včelné pod Boubínem

Včelnou provoní medové slavnosti zítra od 13 hodin, kdy vystoupí Dechový orchestr ZUŠ Vimperk. Přijedou historická vozidla, konat se bude divadelní představení, příchozí si poslechnou Wabiho Daňka. Doprovodný program obsahuje například výstavu fotografií, řemeslný trh, workshop tvoření pro malé i velké. Vstupné je 80 Kč.