Podle policejního mluvčího Milana Bajcury je připravena bezpečnostní akce, právě kvůli návratu rekreantů z dovolených. Jedna akce se uskutečnila už minulý týden. Na jihočeských silnicích hlídky zkontrolovaly 660 aut a zjistily 210 přestupků, skoro z jedné čtvrtiny překročení nejvyšší povolené rychlosti. V krajském městě se v těchto dnech projevuje i zemědělská výstava. „Další problémy v dopravě potrvají do úterý, protože se koná tradiční výstava Země živitelka," upozornil Milan Bajcura s tím, že policisté proto žádají všechny řidiče o trpělivost, ohleduplnost a dodržování zásad bezpečné jízdy.

Podle krajského koordinátora BESIP Václava Kováře by měli řidiči při návratu z dovolených dávat v provozu obzvlášť velký pozor. „Bude určitě hustější, než na jaký jsme si o prázdninách zvykli, mnohde se zásadně změnila dopravní situace, třeba v Budějovicích na nové části Zanádražní komunikace, leckdo tudy pojede cestou z prázdnin poprvé. O prázdninách se ale opravovala i řada jiných silnic. I na známých trasách je třeba si všímat dopravních značek, mohly se změnit," varuje dopravní expert.

Pozor na školákyS pohybem dětí zejména v městském provozu musí počítat všichni řidiči. Na rizikových přechodech budou dohlížet na bezpečnost školáků opět policisté, městští strážníci i dobrovolníci.