Lubomír Jungman z Českých Budějovic na horké počasí vyzrál. „Mám dovolenou, a tak se synem Matyášem objíždíme různá místa ke koupání. Byli jsme na jezu U Špačků nebo na plovárně na Hluboké," řekl.

Voda nebo stín, to budou asi nejpříhodnější místa, kde lze bet větší újmy strávit nadcházející tropický víkend. Hlavně v neděli by se teploty i ve stínu měly šplhat až ke čtyřicetistupňové hranici. V rozpálených Budějovicích bude tato hodnota možná i pokořena.

Marie Ticháková z budějovické Poradny podpory zdraví proto varuje: „Nejdůležitější je dostatečně pít!" Vlivem dehydratace a přehřátí může člověk zkolabovat, aniž by se zrovna pohyboval na slunci. „Pít je třeba průběžně celý den po douškách, nejlépe čistou vodu nebo neslazené ovocné či bylinkové čaje, případně i minerálku nebo ředěné džusy. Nápoj by neměl být ledový a není vhodné vypít třeba půl litru najednou," radí Marie Ticháková a doplňuje, že nemocní lidé a ti, kdo berou léky, by na přímé slunce neměli mezi 11. a 14. hodinou vůbec vycházet.

Na vedra jsou připraveni i v Holašovicích. Na tamní Selské slavnosti se má o víkendu sjet až 15 tisíc lidí. Polovinu návsi nechali zastřešit velkými plachtovými otevřenými stany. „Jsou v nich židle, stoly a návštěvníci si v nich mohou odpočinout. Příjemně v nich profukuje," řekl starosta obce Jan Jílek.

Na chlebíčky si radši nechte zajít chuť

Kolik toho vypít a co jístPijte průběžně po celý den nejlépe vodu nebo neslazené bylinkové čaje, případně i minerálku nebo neředěné džusy. Vyvarujte se tučným a kořeněným jídlům. Cukrářské výrobky nakupujte jen z chlazených vitrín a co nejrychleji je zkonzumujte. Dejte si pozor, aby hotová jídla byla dostatečně tepelně upravená.

Jak se chránit před sluncemNemocní lidé a ti, kdo berou léky, by neměli vycházet na přímé slunce mezi 11. a 14. hodinou. 
„V té době je ideální odpočívat doma, lidé by si měli udělat takovou středomořskou siestu, pokud je to možné," říká Marie Ticháková z budějovické Poradny podpory zdraví. Nezapomeňte na opalovací krém.

Kam za koupánímZ vodních ploch sledovaných 
v kraji jihočeskými hygieniky je aktuálně nejvhodnější voda ke koupání na Lipně i v rybníku Hejtman. Na Českobudějovicku můžete zavítat na plovárnu v krajském městě, Hluboké nad Vltavou, svlažit se je možné 
i v Borovanech, Horní Stropnici nebo Olešníku.

Kdo o víkendu plánuje vydat se na velký nákup, pak auto odstavit na slunci a užívat si koupání, měl by obsah nákupních tašek po návratu domů raději rovnou vyhodit.

František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje totiž radí, že zakoupené potraviny je třeba v parnu, které nás čeká, co nejrychleji zkonzumovat nebo přemístit do chladu. „Největší riziko je u lahůdek a polotovarů, jako jsou chlebíčky, různé saláty, měkké uzeniny nebo krémové cukrářské výrobky," varoval František Kotrba.

Rizikové je rovněž konzumování grilovaných potravin, které mohou být špatně skladovány nebo nedostatečně tepelně upraveny.
Na to, že je třeba pravidelné aktivity přizpůsobit extrémnímu horku, by měli myslet rovněž chovatelé domácích zvířat. Českobudějovický veterinář Ladislav Lapáček poradil, že zvířatům je vhodné dopřát klid nejlépe někde ve stínu.

„Jakákoliv tělesná zátěž není v těchto dnech vhodná. Dobré je dopřát zvířeti možnost zchladit se ve vodě, ale to spíše v ranních nebo pak až večerních hodinách," upřesnil Ladislav Lapáček. Dodal, že zvířatům by jejich majitelé měli zajistit řádný pitný režim. „Je lepší dávat jim do misky vodu spíše vlažnou než úplně studenou," doplnil veterinář.

Trpí však i rostliny. Podle Tomáše Krubnera ze zahradnického centra Ferenčík vláhu uvadajícím rostlinám nejúčinněji doplníme ponořením nádoby, ve které rostou, asi na deset minut do vody. Na druhou stranu rostliny může poškodit i přebytek vody. „Bohatší zálivku květiny lépe snesou ráno než na noc, kdy vodu téměř neodpařují. Ideální je ráno roslinu zalít více a večer vodu jen doplnit," poradil Tomáš Krubner. Doplnil, že o závlahu bychom neměli připravit ani stromy a keře.