Některé investice už odložil Jihočeský kraj. „Chvíli počkat musí například velmi nákladné opravy komunikací či zateplování objektů. Nechceme ale zastavit veškeré investice, to by to mohlo ohrozit ekonomiku jihočeských firem,“ míní hejtmanka Ivana Stráská.

A vyzývá k podpoře místních firem, zejména těch, jež projevily solidaritu. „Přešly ze svých běžných programů na šití roušek či výrobu dezinfekce. Proto my zase chceme pomoci jim,“ naznačuje.

Stavba dálnice D3 u Českých Budějovic.
Dálniční obchvat kolem Budějovic se rýsuje v krajině

V Českých Budějovicích podle náměstka primátora Petra Holického ještě neví, do jaké míry se opatření proti koronaviru a nižší daňové příjmy promítnou. „Je jasné, že bude omezena investiční činnost, ale i běžné provozní výdaje,“ říká. „Pracuji nyní s ekonomy finančního odboru na návrhu změn rozpočtu tak, aby dopady byly co nejmenší, dodává Petr Holický. Konkrétní škrty musí projednat rada i zastupitelstvo.

Ilustrační foto
Místo hraní před točnou přijdou na řadu opravy. Novinky uvidíte až za rok

Město ale už nyní pokračuje v rekonstrukci Nerudovy ulice. Rada města také potvrdila opravy na otáčivém hledišti.

Peníze. Ilustrační foto.
Hluboká počítá s propadem rozpočtových příjmů o 25 procent

Ani Český Krumlov zatím žádnou z plánovaných akcí nezrušil. „Dokud nezjistíme, nakolik nám pokrátí daňové příjmy a nespočítáme, jaký dopad to bude mít na rozpočet, nic nestornujeme,“ sdělil místostarosta Josef Hermann. „Naopak nám z loňska zbylo dvacet milionů, jejichž využitím se budeme zabývat.“

Krytá lávka Rechle v Českém Krumlově.
Krytá lávka Rechle je uzavřena. Bude mít novou střechu

Jen ve stadiu úvah je zatím omezování investic v Třeboni. „Předpokládáme, že u nás dojde k výraznému propadu daňových příjmů minimálně ve výši pětadvaceti milionů. Pokud k tomu dojde, omezíme některé investice. Žádné konkrétní ale ještě vybrané nemáme,“ dodal třeboňský starosta Jan Váňa.

Podobně zatím žádnou větší investici nezrušili ani Kapličtí. „Omezili jsme drobnější výdaje, ale příprava plánovaných investic jede dál,“ řekl starosta Pavel Talíř. V Kaplici je v plánu výstavba mostu v ulici K Malši a příprava další etapy rekonstrukce venkovního bazénu.

Tábor spustil podle plánu pokračování stavebních úprav Budějovické ulice. Stavba, která výrazně ovlivní život města, zejména dopravu, potrvá do konce října.

K demolici se používá těžká stavební technika, například bagr s bouracím kladivem. Stavební suť se na místě třídí a odváží.
Stavbu všesportovní haly Mír v Táboře zahájily demoliční práce

„S dodavateli a správci sítí jsme se připravovanou realizací podrobně několikrát zabývali právě s ohledem na současnou situaci. Po pečlivém zvážení všech souvislostí jsme se rozhodli v akci pokračovat,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Písek chce podpořit OSVČ a malé podnikatele ve městě. Plánuje na dotace pro ně vyčlenit 20 milionů z rozpočtu, které je ale třeba někde uvolnit. Odkládá se proto například výběrové řízení na opravu armaturní komory vodojemu na Hradišti. „Vznikne zde pro letošní rok úspora sedm milionů korun, milion jsme tam ponechali na nejnutnější opravy,“ poznamenala místostarostka Písku Petra Trambová.

V Dačicích se rozhodli obyvatelům pomoci odpuštěním poplatku za komunální odpad. „Tím ale přijdeme o čtyři a půl milionu korun. Letos proto nebudeme stavět novou saunu ve sportovní hale. Zároveň nekoupíme pro potřeby městského úřadu služební auto. A také jsme rozložili financování odbahnění rybníka Peráček na letošní a příští rok,“ uvedl starosta Karel Macků.