Není nutné znát předpověď meteorologů, aby bylo jasné, že bude v sobotu 19. května řeka Vltava mezi Budějovicemi a Týnem nad Vltavou hodně rozbouřená. Tentokrát však nehrozí žádné povodně, protože o rozruch na řece se postarají pořadatelé druhého ročníku akce Vltava Open.

Program je připraven hned na několika místech. Vše začne už v 10 hodin v Týně nad Vltavou, odkud na parkovišti pod kostelem vyrazí kolaři na cyklistický happening směrem do Hněvkovic a případně dál do Purkarce.

Sbírání razítek

„Po cestě bude možné na lístek sbírat kontrolní razítka. Každý, kdo získá čtyři a lístek následně odevzdá, bude zařazen do slosování o zajímavé ceny," lákal včera za pořadatele na akci Vít Beneš, předseda sdružení Open Rivers.
Cyklisté budou moci odstartovat také z Lannovy loděnice v přístavišti v Budějovicích (ve 12) a z Hluboké od lanového centra (ve 13 hodin). „Na celé trase si tak budou moci lidé porovnat, jak rychlé a pohodlné je cestování na kole a na lodi," doplnil starosta Hluboké Tomáš Jirsa s tím, že se zájemci budou moci podívat například na stavbu plavební komory na Vltavě.

V Týně od 14 a Purkarci od 12 hodin bude také připraven doprovodný program, v případě Purkarce mají lidé možnost sledovat stavbu voru podle starých postupů či si mohou prohlédnout síň voroplavby.

Asi nejvíce zábavy pak bude v Českých Budějovicích, přesně ve vodáckém areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném. „Ve 13 hodin zde zahájíme turistickou a plavební sezonu. Věřím, že by se z toho mohla stát tradice," řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Ve Vrbném si užijí skutečně všichni, pro ty nejmenší je připraveno divadélko Kašpárek, hasiči, policie a vodní záchranná služba předvede svou techniku a lidé budou mít také unikátní možnost projít se po jinak nepřístupné lávce k plavební komoře. K dispozici na místě budou i kánoe, rafty, řidičské trenažéry, simulátory nárazu či opilé brýle.

„Samozřejmostí jsou i plavby lodí po trase Lannova loděnice, České Vrbné, Hluboká a zpět, či Hluboká – Hamry, Purkarec, přehrada Hněvkovice a zpět," dodal Vít Beneš.

Akce se neobejde také bez hudby, největší hvězdy dorazí do České Vrbného, od 14 do 23.30 hodin zde zahrají například kapely Mňága a Žďorp, Blue Effect, 100 °C, Sunshine, The Pooh a další. V Týně to bude spíše hudba folková a v Purkarci country. Vstup na kapely je zdarma, zpoplatněna je například část lodního provozu.

„Kdo se chystá do Vrbného, ať jede MHD na konečnou linky 9 a dále jde pěšky, nebo je možné přijet na kole. V místě není mnoho prostoru pro auta," upozornila na závěr Ivana Popelová.