Nový pavilon přibližně za 200 milionů korun umožní lékařům mimo jiné lepší zvládání komplikovaných poporodních stavů ohrožujících život dítěte i matky. Navíc v sobě centrum pojme všechna pracoviště porodnické části ženského oddělení a celé specializované novorozenecké pracoviště.

Tím se ale plány na změny v českobudějovické nemocnici nevyčerpají. Cestu z jednoho nemocničního areálu do druhého by si mohli v budoucnu ušetřit jak pacienti, tak i zaměstnanci nemocnice. Její vedení totiž plánuje přesunout všechna oddělení do budov v horním areálu v ulici Boženy Němcové.

„Chceme jednak vytvořit prostory, které usnadní poskytování špičkové zdravotní péče, ale také zvýší pohodlí pacientů," vysvětluje místopředseda představenstva a zástupce ředitele Jaroslav Novák. Odpadnou tak například dnes nutné převozy pacientů z budovy do budovy a neustálé přesuny zdravotníků. Blízké obory i jednotlivé pavilony budou mezi sebou navíc stavebně propojené.

K novým investicím v nemocničním areálu patří výstavba perinatologického centra (vlevo dole), nástavba dvou pater pavilonu C (vpravo) a vestavby mezi pavilony CH a Z. Na její střeše vznikne heliport.

Přesuny mezi jednotlivými odděleními by měly být pohodlnější i v samotném komplexu v ulici Boženy Němcové. „Do budoucna bychom chtěli, aby pavilony v nemocničním areálu byly průchozí takzvaně suchou nohou," dodává Jaroslav Novák k vizi vzájemného propojení objektů buď podzemními chodbami, nebo spojovacími krčky nad úrovní terénu.

Po zahájení provozu v Perinatologickém centru se nejen uvolní část pavilonu C, na jeho východním křídle navíc přibudou dvě patra. Nově se tu zabydlí chirurgie, neurologie a interní oddělení. Mezi stávajícími bloky Z a CH by pak do budoucna měla vzniknout vestavba, v níž bude mít své zázemí oddělení ORL, oční a pravděpodobně i stomatochirurgie. Jeho součástí bude i přistávací plocha pro záchranářské vrtulníky na střeše budovy.

Dolní areál opustí také psychiatrické oddělení. Své zázemí by mělo mít v současném transfuzním oddělení pro zpracování krve, do budoucna by se mělo vejít do pavilonu centrálních laboratoří.

KLÁRA SKÁLOVÁ