Voda se valila všude – i z oblohy.

METLY
Metlám na Strakonicku se začalo říkat české Troubky. Byly první, přes které se v úterý v pět ráno převalila mohutná vlna z protržené hráze Metelského rybníka. Dosáhla až ke komínům domů a ničila vše, co jí přišlo do cesty. Naštěstí všichni z obce včas odešli.

Stalo se 13. srpna
před 15 lety
Metly a Předmíř na Strakonicku – před 4.30 h se protrhla hráz Metelského rybníka, domy smetla více než 4metrová vlna, voda zabila dva muže
České Budějovice – voda v centru, evakuace
Český Krumlov – centrum pod vodou, evakuace
Písek a Strakonice – zaplaveny části historického centra
Bavorov na Strakonicku – odříznutý, přilétá armáda s potravinami a potřebnými věcmi
Třeboňsko – vojáci, evakuace obcí u rybníka Rožmberk, kde hrozí protržení hráze
Dobronice u Bechyně a Soběslav - evakuace

SRPEN 2002. Kaplická ulice v Metlách po opadu vody. Občané včas obec opustili.Zdroj: archiv Deníku„Tady bydlel Panuška, ten barák tady není. Za ním byl Zach, to je srovnaný, tadyhle byl obecní dům – srovnaný. Tady byli Sloupovi – srovnaný… Tadyhle byl obchod, to je pryč všechno,“ vybavuje si i další zmizelé domy rodák a kronikář Jaroslav Zoubek.

„Támhleten barák jsme stavěli, tadyhle jsme měli druhý, ve kterém bydlela dcera. Mně je dneska sedmdesát sedm let, zdraví už tak neslouží,“ pláče Marta Sloupová, provizorně ubytovaná v mateřské škole.

SRPEN 2017. Dnešní pohled na poklidnou metelskou  Kaplickou ulici.Zdroj: Deník/Miloš VrátnýZa dva dny přijeli na místo katastrofy ministři Němec a Šimonovský. A vyslechli si, že za všechno může majitel rybníka, který údajně zakázal otevřít hráz kvůli násadě ryb. „Když to lidé chtěli prokopat, bylo jim prý řečeno, kdo ty ryby zaplatí?“ zoufá si jedna žena. V kronice z roku 1897, která také uplavala, byl záznam: „Sveřepí občané Metlí překopali hráz na jejím konci, aby voda mohla víc odtékat a nehromadila se v rybníku. Voda tehdy vyhloubila rokli, ale podle mého otce už potom šla klidně návsí,“ poukazuje Marta Sloupová na zkušenost předchozích generací.

HRŮZNÝ POHLED NA ZKÁZU. Z letadla bylo vidět, jaké obrovské škody voda napáchala. Letecký snímek zachycuje část obce Majdalena, kterou zatopila voda z nádrže u místní pískovny.
Vodní živel zasáhl do osudů tisíců lidí