Štěpánka Kučerová se na svém statku stará o miniprasátka v nouzi, která přerostla svým majitelům přes hlavu, obrazně i fyzicky.

„Prasata jsou čistotná, ale problém je v tom, že mají úplně jinou představu o pořádku než člověk. Jejich přirozenost je celý den rýt a tak se chovají i v bytě. Dokážou si otevřít i ledničku, prošmejdí každou skříňku. S tím musí chovatelé počítat, nejlepší je mít pro ně výběh na zahrádce,“ popisuje Štěpánka Kučerová své zkušenosti s vepříky, na které ale jinak nedá dopustit.

V úterý začíná podle čínského kalendáře rok zemského vepře. Čuník prý přinese pohodový a šťastný rok příhodný pro navazování nových kontaktů i pro finanční investice, pokud se obojí bude provádět promyšleně.

Má je prý dokonce radši než psy, kteří bezpodmínečně následují pána, a obdivuje svébytnou prasečí povahu.

„Vepřík je chytrý a naučí se i různé cviky, ale nikdy se nebude lísat, když se s ním nepohodnete. Má vlastní hlavu. Spíš bych ho přirovnala ke kočce než ke psovi,“ vysvětluje chovatelka.

Malinké selátko je roztomilé, prodejci prý ale tají, že z něj vyroste čuník, který má 150 až 200 kilo. A pak nastává často problém. Chovatelé, kteří svoje síly přecenili, mohou zajistit svým vepříkům dobrý život díky Českému klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti. Paní Kučerová pomáhá i majitelům vepříků, kteří potřebují zajistit péči jen dočasnou, třeba když jedou na dovolenou. Čtyřnohý host získá apartmán na slámě v kolektivu šesti spolubydlících.