Jak Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE), tak 
i jednotlivé fakulty Jihočeské univerzity (JU) si pro své studenty připravily několik novinek. „Na naší škole jsme letos prvním rokem otevřeli inženýrský obor logistické technologie," říká Marek Vochozka, rektor VŠTE.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích pro své studenty pro letošní akademický rok také  otevřela nové studijní obory.  Filozofická fakulta otevřela obor Česko-německá areálová studia.

Grafika.Přírodovědecká fakulta nově nabízí navazující magisterský obor Učitelství informatiky pro střední školy 
a doktorský studijní obor Infekční biologie. Novinkou je tady rovněž i bakalářský studijní obor Mechatronika. 
V něm jde o vzdělávání v prolínající se kombinaci elektroniky s elektrotechnikou, výpočetní techniky s informatikou a strojírenstvím.

„Jihočeská univerzita výuku v oboru zajistila ve  spolupráci s pražským ČVUT a společností Robert Bosch České Budějovice. Studenti tak získají nejen vzdělání v příslušném oboru, ale i tak moc důležitou praxi," říká mluvčí JU Dagmar Dvořáková. Studenti Teologické fakulty pak můžou nově navštěvovat doktorandský studijní obor Filozofie.

Nedílnou součástí studijního života je i kolejní život. Jihočeská univerzita má k dispozici pět kolejí s celkovým počtem 2306 lůžek.  Součástí pokojů je stůl, postel, šatní skříň a lednička. Sociální zařízení je pak buďto na pokojích, nebo na chodbách. K dispozici je tu i internetové připojení.

„Pokoje na kolejích VŠTE jsou dvoulůžkové a studenti tu mají k dispozici psací stůl, postel i šatní skříň, líčí rektor VŠTE. „Dva pokoje dohromady také sdílejí sociální zařízení a sprchu," dodává Marek Vochozka.

Studium není jen o sezení nad knihami, a tak se vysoké školy snaží studentům tuto jejich životní etapu zpříjemnit různými kulturními akcemi. „Plánujeme tradiční grilovačku," líčí záměry VŠTE Marech Vochozka. „Uskuteční se v půlce října. I když je primárně určena našim studentům, uvítáme rádi i veřejnost," říká rektor VŠTE.

Kolik stojí pobyt na kolejiVysoká škola technická a ekonomická nabízí svým studentům dvoulůžkové pokoje. Za měsíc tady studenti zaplatí 2700 korun. Jihočeská univerzita 
v Českých Budějovicích studentům poskytuje z větší části ubytování ve dvojlůžkových a trojlůžkových pokojích. Měsíčně studenti zaplatí buďto 1860 korun, nebo 2170 korun.

Budějovice se chystají na vítání nových prváků

Živoucí město. Studenti v ulicích. Kulturní akce, které potěší studenty i dospělé. Takové bude vítaní prváků, které od letošního akademického roku organizuje Studentské univerzitní divadlo (SUD).

„Celé město bude žít vítáním prváků. Bude to zábava. Všichni to pocítíte na vlastní kůži. Rozžijeme vítáním i autobusy městské hromadné dopravy," říká nadšeně Radka Ambrožová, členka SUDu.

Po sedm dní, v týdnu od 6. do 12. října, se tak všichni můžou těšit na nepřeberné množství zábavy, ze které si vybere každý. „Chtěli bychom, aby se studenti  s naším městem sžili," říká Magdaléna Křepelová, předsedkyně SUDu. „Chceme, aby pro ně Budějovice nebyly anonymní, ale aby pro ně něco znamenaly," dodává.

Těšit se tak můžete na  hry,  workshopy nebo koncerty na netradičních místech.

KLÁRA SKÁLOVÁ