Víte, že Izrael má nejvíc držitelů Nobelovy ceny na počet obyvatel? A že tu bývalý český prezident Václav Havel dostal dva čestné doktoráty z filozofie? Takové a další zajímavosti zjistila sedmnáctiletá Tereza Novotná, když se zúčastnila studentské soutěže. Uspěla a za odměnu se nyní pojede do Izraele podívat.

Studentka sexty Česko-anglického gymnázia v Českých Budějovicích se o projektu dozvěděla od ředitelky školy. Hned ji zaujal. „Šlo o poznávání moderního Izraele. Sami organizátoři to prezentovali tak, že se nechtějí zaobírat minulostí, ale přiblížit současnost," popisuje Novotná.

Zúčastnila se tedy internetové kategorie a vytvořila webové stránky o vysokém školství v Izraeli. „Mají tam osm vysokých škol, takže jsem o nich sehnala informace, shromáždila odkazy a zjistila, jaké jsou možnosti pro zahraniční studenty," vyjmenovává.

Zároveň se díky soutěži dozvěděla mnoho zajímavého, mimo jiné to, že Izrael má nejvíc držitelů Nobelovy ceny na počet obyvatel, nejvíc publikovaných vědeckých článků a že tu Václav Havel v letech 1990 a 2006 dostal čestné doktoráty.

Na svých webových stránkách zveřejnila i informace o diplomatických stycích Izraele nebo tradičních pokrmech. „Mezi typická jídla tu patří falafel a baklava. Hodně mě zaujala i příprava pokrmů, používají se jenom košer potraviny a nepije alkohol," připomíná.

Nakonec Tereza Novotná skončila na druhém místě. Za odměnu již brzy pojede právě do Izraele. „Moc se těším, že poznám jejich kulturu, protože jsem nikdy nebyla v asijském státě. Navíc je pro mě hodně poutavé i to, že je to kolébka všech náboženství," komentuje. V Izraeli by měla strávit týden, podle svých slov chce především vidět Zeď nářků a ochutnat izraelskou kuchyni.

Tímto výletem se jí navíc zčásti začne plnit sen. Touží totiž procestovat svět. „Rozhodně se chci podívat do Francie, jsem si jistá, že Paříž bude krásná. Pak do Anglie, Ameriky a lákalo by mě i něco exotičtějšího, třeba Brazílie," říká Tereza Novotná.

Již nyní proto patří mezi její nejoblíbenější předměty zeměpis. Po maturitě by pak ráda studovala mezinárodní vztahy a diplomacii. „Myslím si, že to bude pestrý obor a také mě zajímá politika a politologie," vysvětluje. Těší se tedy, až bude moci volit, i když letošní krajské volby zřejmě ještě nestihne. Narozeniny má totiž až na konci října.

Kromě soutěže se letos Tereza zúčastnila ještě Pražského studentského summitu. Zde si mladí lidé fiktivně zkoušejí, jak funguje OSN. Tereza zastupovala Německo. „Musela jsem si kvůli tomu i něco nastudovat. Byla jsem v Radě pro lidská práva, takže jsme probírali například práva homosexuálů," popisuje.  V tomto ohledu si podle ní Německo vede dobře, snaží se o naprostou rovnoprávnost. Českou republiku studentka chválí za dobré mezinárodní vztahy. Domnívá se ale, že by měla zlepšit fungování svého systému zevnitř.

Již za dva roky čeká Terezu na Česko-anglickém gymnáziu maturita. V jižních Čechách pak nejspíš nezůstane. Chtěla by studovat v Praze a absolvovat i výměnné pobyty v zahraničí. Tam nakonec možná i zůstane. „Líbilo by se mi pracovat jako velvyslanec nebo třeba úředník v OSN," uzavírá.