Ve stejný den uspořádaly školy pouliční jarmarky, divadelní představení, hudební vystoupení a další akce. Dobrovolné příspěvky, které získaly, poputují na školy a další vzdělávací zařízení nebo na zaopatření těch nejchudších v rozvojových zemích. Letos poprvé se akce zúčastnila i waldorfská škola z Českých Budějovic.

Některé děti se na náměstí Přemysla Otakara II. ve čtvrtek ocitly v oblečení, které mělo připomínat 20. léta minulého století. "Kde jsme vzali kostýmy? Každý, co kde splašil, tak to si vzal," uvedla ke svému slušivému obleku Tereza Surá. "My jsme všechno sehnali doma," doplnila spolužačku Karolína Sujová ale ozvalo se také, že klobouk jedné z dívek byl zakoupen při dovolené až v Chorvatsku. "Já mám sukni od prababičky," zmínila zase Karolína Janečková. Dívky při jarmarku vplétaly zájemcům do hlavy barevné nitě a vytvářely tak ozdobné copánky. Další děti zase čistily boty, zpívaly nebo prodávaly tradiční indický oděv sárí, který vyrobily.

V pokladně se postupem času scházely mince i papírové peníze. "Jde to dobře. Pokladnu si předáváme a hlídáme ji střídavě," poznamenal dočasný pokladník Filip Štrach.

Čtvrtkem ale akce pro děti z budějovické waldorfské školy nekončila. "V pátek budou děti vystupovat s divadelním představením v Českém Krumlově," uvedla vedoucí projektu, učitelka Kateřina Kozlová.

Příspěvky, které děti na celém světě získaly, poputují letos například na Filipíny, do Peru, Nepálu nebo do Kolumbie.