Nová výstava v přízemí budějovické radnice je pořádaná u příležitosti životního jubilea Jana Vávry (*1953). Umělecký fotograf vystudoval Institut výtvarné fotografie v Opavě. Od roku 2001 působí jako pedagog na Vyšší odborné filmové škole v Písku. Vyučuje též na Filmové akademii Miroslava Ondříčka. Od roku 1993 pořádá vlastní autorské výstavy se zaměřením na inscenovanou konceptuální fotografii, je představitelem tzv. neopiktorialismu. V počátcích své tvorby se zaměřoval na krajinářské motivy a zátiší, později fotografoval hlavně portréty a akty. Od roku 1986 se věnuje zejména tvorbě symbolicky pojatých inscenovaných snímků, v nichž nápaditě používá montáže více negativů, kresby světlem, zásahy do pozitivů, tónování a kolorování. Tyto práce vynikají invenčností a technickým mistrovstvím. Výstava se koná do 25. června.

Primátorka si prodloužila studentský život

V pořadí už 20. ročník Budějovického Majálesu přináší opět velmi rozmanitý program. Divadla, koncerty, přednášky, workshopy, výstavy, pouliční umění, performance, módní přehlídky a mnoho dalšího čeká všechny zájemce do pátku 26. května. Hlavním smyslem je přivést a nalákat návštěvníky všech věkových kategorií ke vztahu s kulturou, proměna i zkvalitnění veřejného života a smýšlení lidí, přičemž hlavními organizátory a aktéry jsou jako již tradičně studenti. Účastníky Budějovického majálesu pozdravila v den zahájení primátorka Dagmar Škodová Parmová. „Já si kdysi za dob studií přála, aby můj studentský život trval věčně. A když jsem působila na Jihočeské univerzitě, tak jsem si ho vlastně svým způsobem prodloužila. K mladým lidem mám velmi blízko. Při jejich oslavě se cítím spokojeně s pocitem, že mezi ně patřím,“ usmívala se primátorka.

Ve Svinech se ohlédnou za stoletím

Novou knihu představí v Trhových Svinech v pátek 26. května. „Sbírali jsme rozhovory s pamětníky z Trhových Svinů, abychom teď jejich svědectví vydali knižně a zprostředkovali také pomocí venkovní výstavy. Od 17 hodin zahajujeme výstavu na Žižkově náměstí a v 18 hodin pokřtíme v tanečním sále kulturního domu knihu," říká Jana Jeřábková z kulturního a informačního centra. Akce se koná za účasti pamětníků.

Setkat se můžete s Boženou Hlaďovou (*1927), která v publikaci vzpomíná na osvobození města v roce 1945, Jiřím Reindlem, který dnes jako jediný pamatuje neštěstí, při kterém se v roce 1942 utopilo pět svinenských chlapců, nebo třeba bratry Valutovými, jejichž otec skončil ve vykonstruovaném procesu roku 1958 ve vězení. Z jedenácti pamětníků zahrnutých do projektu Svinenské století přislíbilo účast devět.

Poutníci vyrazí do Kájova, cyklobusy všude

Na dvacet poutníků z jižních Čech se v sobotu 27. května sejde v centru Budějovic. Společně se vydají na jarní pouť do Kájova, na jedno z nejstarších poutních míst v Čechách. Poutníky čeká pestrá trasa se zastávkami u přírodních i historických zajímavostí. Počet poutníků v Česku každý rok roste. Spolek Svatá Ludmila spustil projekt Putování za kořeny, který nabízí tipy na zajímavá místa spojená s duchovními dějinami. V Česku jsou stovky poutních míst s různými zajímavostmi, kam je možné vyrazit o samotě, s přáteli nebo rodinou. Organizátorem víkendové cesty je spolek Ultreia.

V letošní letní sezoně připravil Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol (cyklobusů). Jihočeské letní linky vyjedou na své obvyklé trasy v sobotu 27. května a budou v provozu do 1. října. O hlavních prázdninách budou některé linky v provozu denně.

Pečeme, vaříme, smažíme 

Oblíbená kulinářská akce Pečeme, vaříme, smažíme zaplnila o víkendu v polovině května areál u fotbalového hřiště v Pištíně. Připraven byl guláš od hasičů nebo vína z Moravy a bavorské vdolky od Pištínských baletek. Na stáncích řemeslníků se našly originální dárky a v nabídce pokrmů byl chřest v různých variacích.

Premiéru měla podle starosty Jaroslava Havla soutěž o nejlepší zelňák. Z devíti týmů z obcí ze svazku Blata nakonec souboj vyzněl pro Dívčice. Stříbro získala reprezentace Mydlovar a třetí byl pořádající Pištín. Vítěz získal putovní pohár a příští rok připravují pořadatelé zase jinou kulinářskou soutěž.