VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z karamelu se dá vymodelovat skoro vše

České Budějovice – K nerozeznání od skleněných jsou figurky a květiny, které vznikají na cukrářském kurzu v Budějovicích.

22.4.2010
SDÍLEJ:

Výrobky z karamelu jsou k nerozeznání od skleněných.Foto: Deník/Václav Pancer

Kdo by se odvážil do nich kousnout, byl by příjemně překvapen, všechny jsou totiž ze sladkého karamelu.

„Právě v tom je ta krása, vypadají jako skleněné a ještě se dají sníst,“ říká Marie Kubešová, vedoucí kurzu. Všem zúčastněným nejprve podrobně vysvětlí, jak karamel vařit, obarvit a poté předvede, co z něj mohou vymodelovat. Je toho požehnaně, od rozmanitých druhů květin, přes zvířátka až po postavičky. Podle Kubešové se dá z karamelu vytvořit prakticky cokoliv.

Účastníci kurzu na ni hledí s němým úžasem, poté se osmělí a jdou zkoušet první jednoduché květy. Je mezi nimi i sedmnáctiletý Josef Šimek. „Studuji cukrařinu, protože mě vždycky bavilo pomáhat, když babička pekla, ale tohle vidím poprvé z životě, je to nádhera,“ říká. Nadšená je i Marcela Matyášová, která do Budějovic přijela až z jižních Čech. „Pracuji s marcipánem i čokoládou, tohle mi chybělo,“ dodává.

Kurz přilákal především odborníky, ale zúčastnit s mohl kdokoli. Asociace kuchařů a cukrářů již nyní chystá další semináře, jeden bude například zaměřen na české speciality. „Přijít může každý, v kuchařině není nic složitého,“ láká předseda jihočeské pobočky Antonín Olah. Informace o aktuálních kurzech najdou zájemci na internetových stránkách asociace.

Důležité je správně uvařit

Původně se chtěla Marie Kubešová z Českých Budějovic věnovat keramice. To však nevyšlo, proto se šla učit do cukrárny, kde modelovala alespoň marcipán. Dnes mimo jiné vyučuje, jak vytvořit rozmanité figurky z karamelu.

„Cukrařině se věnuji asi od roku 1970. Brzy mě začal lákat karamel, protože mi připadal zajímavý a hlavně krásný a takových věcí se tehdy moc nedělalo,“ popisuje. Musela tedy najít někoho, kdo to uměl a byl ochotný se o své znalosti podělit, což se nakonec podařilo.

Karamel se nejprve uvaří, nechá ztuhnout a poté se znovu nahřívá a tvaruje. Ačkoli se zdá, že nejnáročnější je samotné modelování, základ leží jinde. „Když karamel dobře neuvaříte, tak se vám z něj špatně modeluje a nevypadá to hezky,“ vysvětluje Kubešová.

Nejraději modeluje různé květiny, orchideje či růžičky. Květiny jsou podle ní poměrně lehké, na nich se cukráři začínají učit. Naopak tím nejtežším, co zatím Kubešová z karamelu vytvořila, byly figurky klaunů. „Dělala jsem je několik hodin, měli z karamelu i šaty, to bylo hodně náročné,“ vzpomíná.

Kubešová spoustu karamelových ozdob vyrobila doma, rodina však z hromady sladkého nijak zvlášť nadšená nebyla. „Většinou nadávali, že je tam nepořádek, karamel byl totiž všude,“ směje se.

Své výtvory málokdy ochutná. „Některé povedené věci jsem si schovávala, ale karamel dlouho nevydrží, takže jsem je nakonec stejně vyhodila,“ říká.

Práce s karamelem je také poměrně nebezpečná, když se tvaruje má totiž teplotu 60 stupňů, při vaření dokonce 145. „Nějaké puchýře jsem z toho samozřejmě měla, naštěstí jsem ale na sebe nikdy nevylila vroucí cukr, to by bylo hrozné,“ dodává.

Autor: Andrea Zahradníková

22.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nový titul Jana Cempírka Nejšťastnější generace je o vlastní cestě a hledání štěstí.

Vyhráli jsme životní jackpot, myslí si spisovatel Cempírek

V lihovaru se nepálí líh od roku 2016, brzy se to možná změní.

Lihovar v Blanici je na prodej, včelařům by se mohlo ulevit

Ve středečním vydání představíme prvňáky ze ZŠ a MŠ v Dubném

Českobudějovicko - I tento týden pokračujeme v seriálu, ve kterém představíme všechny prvňáčky z našeho regionu. Pravidelně, a to vždy ve středečním vydání Deníku, najdete snímky dětí z prvních tříd ze základních škol na Českobudějovicku.

Chceme hrát nátlakový ofenzivní hokej, ujišťuje nový asistent trenéra Luboš Rob

České Budějovice – Poprvé se postavil jako asistent trenéra na střídačku prvního týmu ČEZ Motoru a hned slavil Luboš Rob (47 let) vítězství. Českobudějovičtí hokejisté vyhráli ve WSM lize v Litoměřicích 3:2 a ve středu je čeká další venkovní duel v Praze na Slavii (18).

Hledají muže snědé pleti

České Budějovice – Kriminalisté pátrají po 180 cm vysokém Robertu Oláhovi. Snědý muž váží kolem 90 kg, hnědočerné vlasy má po stranách vystříhané a vylepšené nagelovaným čírem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení