Róbert BezákNarodil se 1. 3. 1960 v Handlové, městě v okrese Prievidza 
v Trenčínském kraji.

V letech 1996 až 2002 předseda Konference vyšších řeholních představených na Slovensku.

Mezi lety 2009 a 2012 arcibiskup Trnavské římskokatolické arcidiecéze.

Jeho odvolání z funkce trnavského arcibiskupa v červenci 2012 bylo bezprecedentní a šlo 
o významnou událost slovenské katolické církve.

„Jsem přesvědčen o kvalitách Róberta Bezáka, jeho odvolání z trnavské diecéze je bezprecedentní a velmi podivné," řekl Šimon Heller.

Důvodem pro odvolání Róberta Bezáka z funkce arcibiskupa byla podle spekulací kritika kritika některých představitelů slovenské církevní hierarchie, ale to oficiální místa vždy odmítala.

Šimon Heller je však přesvědčen, že Róbert Bezák by byl pro jižní Čechy dobrým biskupem. „Byla by škoda, aby taková osobnost zůstala v církevní hierarchii nevyužita," vysvětluje důvody svého kroku Šimon Heller. K petici, kterou inicioval, se ke včerejší 16. hodině na internetu připojilo 166 lidí.

Šimon Heller však nevylučuje kandidaturu někoho jiného. „Neříkám, že někdo jiný je pro funkci biskupa nepřijatelný. Osobně znám řadu kněží, kteří by jistě vykonávali pozici biskupa velmi dobře. Róbert Bezák má ale zkušenosti s touto funkcí a prokázal morální kvality. Tím chci říct, že za nejvhodnějšího kandidáta považuji právě jeho, přestože vhodných kandidátů je jistě celá řada," vysvětlil Šimon Heller.

Mons. Jiří Paďour nabídl rezignaci na svůj úřad ze zdravotních důvodů již v říjnu 2013. Svatý otec František ji k 1. březnu letošního roku přijal a definitivně potvrdil. Jiří Paďour stál v čele českobudějovické diecéze od září roku 2002.

Administrátorem diecéze, který nyní bude spravovat diecézi až do převzetí úřadu novým biskupem, byl zvolen Mons. Adolf Pintíř. Ten se včera k petici za jmenování Róberta Bezáka nevyjádřil, neboť byl na služební cestě.

Nového českobudějovického biskupa zvolí Vatikán, ale výběr může trvat několik měsíců. Místní biskupové a poradci nejprve navrhnou seznam tří vhodných jmen, který potom předají papeži. Ten se však při svém rozhodování, koho do funkce jmenuje, nemusí držet navrženého pořadí.