Šest z nich jsou nováčci. Mezi staré harcovníky patří Vojtěch Filip (KSČM), který je členem Parlamentu nepřetržitě od roku 1996. Od roku 2013 ve sněmovně pracují Radka Maxová, Roman Kubíček, Vojtěch Tureček (ANO), Jan Zahradník (ODS) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Jan Bauer (ODS) se do sněmovny vrací po čtyřech letech.

Ilustrační foto
Jižní Čechy mají 13 poslanců

Všech budoucích poslanců jsme se zeptali:

Co by chtěli na poslaneckém postu řešit a vyřešit.

Radka Maxová, ANO, 48 let

Maxová Radka Ing.Zdroj: ArchivJe poslankyní od října 2013, bývalou místopředsedkyní hnutí ANO 2011, od roku 2014 zastupitelkou v Táboře. Od loňska je zastupitelkou Jihočeského kraje. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou. Je vdaná, synové Matyáš a Kryštof.

Mým tématem je sociální politika, takže především bych chtěla dokončit reorganizaci lékařské posudkové služby, neboť se týká asi milionu hendikepovaných. Překontrolovat a znovu nastavit systém sociálních dávek, dostupné a spravedlivé sociální bydlení, podpora rodin, aby mohly skloubit rodinný a pracovní život.

Roman Kubíček, ANO, 54 let

Kubíček Roman Ing. Ph.D.Zdroj: ArchivPoslanec od roku 2013, radní v Č. Budějovicích. Vysoká vojenská škola v Košicích, obor stíhací pilot, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity. Sloužil jako pilot v Protivzdušné obraně státu, později ministerský rada Ministerstva dopravy.

Pokračování boje proti šmejdům, tzn. možnost zrušení smluv uzavíraných po telefonu. Vylepšení podmínek mobilních operátorů ve prospěch mobilních dat a vysokorychlostního internetu. Dostavba Temelína s jihočeskými firmami.

Adam Vojtěch, ANO, 31 let

Vojtěch Adam - ANOZdroj: DeníkBudějovický rodák, poslední čtyři roky pracuje na Ministerstvu financí (financování českého zdravotnictví a organizace systému zdravotnictví). Vystudoval Právnickou fakultu a Fakultu sociálních věd na Karlově univerzitě. Svobodný.

Poslední čtyři roky se věnuji především otázce financování českého zdravotnictví a celkově organizaci systému zdravotnictví. Těmto tématům se chci věnovat i v Poslanecké sněmovně.

Karel Tureček, ANO, 46 let

Tureček Karel - ANOZdroj: DeníkPoslanec od roku 2013, chýnovský zastupitel od 2006. Působil na Ministerstvu zemědělství i jako poradce, náměstek ministra, poradce předsedy Senátu, předsedy vlády. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Je ženatý a má čtyři děti.

Aktivně budu prosazovat zajištění dostatku financí v novém programovém období EU pro zemědělství, potravinářství; rozvoj venkova a vodní hospodářství; prosazení novely vodního zákona a programu potravinové bezpečnosti a soběstačnosti ČR.

Jan Kubík, ANO, 38 let

Kubík Jan Ing.Zdroj: ArchivStarosta Loučovic, předseda Dobrovolného svazku lipenských obcí. Podniká v různých oborech. Absolvoval Jihočeskou univerzitu – účetnictví a finance, později dálkově doplnil obor elektro. Je ženatý, má dvě děti.

Mými prioritami bude zákon o podpoře rozvoje cestovního ruchu, rozvoj dopravní infrastruktury v zemi, trvale udržitelný rozvoj venkova a související rozvoj podnikání na venkově a v hospodářsky slabých oblastech.

Volby. Ilustrační foto.
Hnutí ANO na jihu Čech zvítězilo v 553 obcích

Jan Zahradník, ODS, 68 let

Zahradník Jan RNDr.Zdroj: ArchivPoslancem je od roku 2013, v současné době je nejen zastupitel města České Budějovice, ale také krajským zastupitelem. V minulosti byl hejtmanem Jihočeského kraje, několik let působil jako ředitel Česko-anglického gymnázia. Je absolventem Univerzity Karlovy.

Nízké daně, méně byrokracie a více svobody. Dále bych chtěl pomoci prosadit zákon o prioritních stavbách, který by usnadnil povolování velkých dopravních staveb, které jsou ve veřejném zájmu. Také bych chtěl, aby se sněmovna vrátila k zákonu o ochraně přírody a krajiny a zmírnila povinnost přeměnit většinu území Šumavy na divočinu.

Jan Bauer, ODS, 48 let

Bauer Jan Ing.Zdroj: ArchivSoučasný zastupitel města Prachatice. V letech 1998 až 2010 starosta města. Do Poslanecké sněmovny se vrací po čtyřleté pauze. Vystudoval obor ekonomika a říze na ČVUT v Praze. Je ženatý a má dvě děti.

Chci podpořit debatu o našem budoucím postavení v EU. Chtěl bych dát svobodu školským radám při zřizování školních bufetů a přispět ke změnám ve financování sportu, aby méně peněz dostávali sportovní funkcionáři a více kluby.

Lukáš Kolářík, Piráti, 33 let

Kolářík Lukáš - PirátiZdroj: DeníkPředseda krajského sdružení České pirátské strany Jihočeského kraje. V Poslanecké sněmovně bude nováčkem. Vystudoval elektronické počítačové systémy na střední škole v Blatné. Je ženatý a má tři děti, 9letá dvojčata a 3letou dceru.

Zajímá mě transparentnost, takže v tomto směru bych se chtěl v Poslanecké sněmovně prosadit. Chtěl bych se zasadit o zprůhlednění financí firem, tam vidím ty černoty.

Miloslav Rozner, SPD, 40 let

Rozner Miloslav - SPDZdroj: DeníkČeskobudějovický patriot, který od 18 let podniká v oboru kultury, zastupuje české a slovenské hudební skupiny, hlavně kapelu Argema. Navštěvoval SOU a hotelovou školu. Slibuje, že bude poctivým poslancem. Je ženatý a má dva syny.

Je to demokracie, ve které budou politici zodpovědní svým občanům. Chci uchovat naši zemi našim dětem jako zemi, ve které je bezpečno, lidé se dovolají spravedlnosti a ve které se společnost umí postarat o ty bezmocné.

Ilustrační foto.
Volby ovlivnilo zklamání z politiky tradičních stran

Vojtěch Filip, KSČM, 62 let

Filip Vojtěch - KSČMZdroj: DeníkPředseda KSČM, poslancem je nepřetržitě od roku 1996. Vystudoval Právnickou fakultu UJEP v Brně. Pracoval ve Svazu socialistické mládeže a také jako podnikový právník ve státním podniku Sfinx. Je ženatý a má dvě děti.

Chce se zasadit o to, aby Česká republika byla zemí, která nepřipustí další omezování své suverenity. Chtěl bych dosáhnout přijetí zákona o obecném referendu, a zajistit tak větší vliv občanů na rozhodování o zásadních záležitostech. Dále se budu znovu zabývat prosazením samostatného zákona o Národním parku Šumava. Budu také prosazovat urychlenou odluku církve od státu a před tím prověření a změnu zákona o tzv. církevních restitucích, včetně zdanění těchto převodů a peněžních darů.

Ondřej Veselý, ČSSD, 41 let

Veselý Ondřej - ČSSDZdroj: DeníkZastupitelem města Písek, v letech 2010 až 2014 byl dokonce starostou Písku. V letech 2008 až 2016 byl zastupitelem Jihočeského kraje. Vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Je ženatý a má tři děti.

V Poslanecké sněmovně bych chtěl prosadit zákon o liniových stavbách, aby se na jihu Čech konečně dostavily ty dva úseky dálnice.

Jan Bartošek, KDU–ČSL, 45 let

Bartošek Jan - KDU-ČSLZdroj: DeníkPoslanec, dačický zastupitel, bývalý místostarosta, místopředseda strany. Zemědělská fakulta a specializační studium dramaterapie na Univerzitě Palackého. Terapeut a dramaterapeut. Je ženatý a má dvě děti.

Dostupné bydlení pro mladé rodiny a seniory s přijatelným nájmem, slevy pro pracující rodiny v podobě daňového bonus na dítě. Dál bojovat proti dvojí kvalitě potravin. Budu aktivní, aby se napříč politickými stranami řešila důchodová reforma.

František Vácha, TOP 09, 51 let

Vácha František - TOP09Zdroj: DeníkPoslanec od 2013, od 2010 budějovický zastupitel za hnutí Občané pro Budějovice. Od roku 2011 děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Studoval Univerzitu Karlovu, 2011 jmenován profesorem biochemie.

Chtěl bych prosadit razantní navýšení financí do všech stupňů našich škol – od mateřských až po vysoké. Budu usilovat o celkové zkvalitnění našeho školství.

Volby. Ilustrační foto.
Otřes i osvěžení politické scény. Jihočeši hodnotí výsledky voleb