V centru města na Masarykově ulici tak zaplatí turisté  celodenní poplatek 90 korun, na hlavním parkovišti 50 korun.

Jak Deníku řekl starosta Hluboké Tomáš Jirsa, jedním z důvodů pro zavedení celoročního výběru parkovného je, že i zámek a informační centrum je otevřeno celoročně. Hlavním důvodem jsou však finance. „Přistoupili jsme k tomu hlavně proto, že jsme na celý rok uzavřeli parkoviště u přístavu," řekl Tomáš Jirsa.

Dodal, že se Hlubočtí snaží vybrat peníze z parkování i přes zimu, aby dosáhli na výši garantovaného výnosu. Ten činí každoročně jeden milion osm set tisíc korun.

Podle předsedy hlubocké komise cestovního ruchu Davida Šťastného, zavedení celoročního placení parkování, nebude mít na turismus na Hluboké vliv. „Všude je parkování celoroční, v Českých Budějovicích i jiných městech, cestovní ruch to nijak negativně neovlivní," domnívá se David Šťastný.

Turisté jsou navíc navyklí za parkování platit. „Cizinci jsou ukáznění a chtějí zaplatit, problém s tím spíš mají Češi, kteří obecně platit nechtějí, za nic," poznamenal Jan Vlasák z hlubockého infocentra.

Pro obyvatele Hluboké nad Vltavou se nic nemění. Ti mohou stále parkovat kdekoli ve městě zdarma.

Letos se také Hlubočtí pustili do stavby veřejných záchodků na hlavním parkovišti, které vyjdou na 3,8 milionu korun. Nyní je hotova hrubá stavba, na jaře se pak záchodky dokončí. To, zda se na veřejném WC budou vybírat poplatky, zatím není rozhodnuto.

„Ještě nevíme, jak budeme záchody provozovat. Buď je bude mít na starost nájemce parkoviště, hospoda u parkoviště nebo město," dodal Tomáš Jirsa.