VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé ochutnali U Beránka zabijačkové speciality

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Nejen láska, ale i tradice mohou procházet žaludkem. Dvůr historického domu U Beránka v Českých Budějovicích v sobotu opět provoněla pravá domácí zabijačka a i městské děti si mohly užít tradiční porážku prasete, kterou jinak znají jen z Ladových obrázků.

19.11.2007
SDÍLEJ:

Řezník Stanislav Böhm si musel kvůli přípravě zabijačkových specialit v českobudějovickém domě U Beránka časně ráno přivstat.Foto: Deník/ Václav Pancer

Pulty se zabijačkovými dobrotami obklopily stovky mlsných návštěvníků.


„Na vsi má zabijačku každý, ve městě je to málokdy. Tady se na to všichni těší. Na vesnici lidé pořád zabíjejí hodně a teď ještě více začnou, protože je všechno drahé,“ uvedl řezník Stanislav Böhm.


Na dvoře U Beránka se tak linula vůně ovaru, jelit, jaternic, světlé i tmavé tlačenky, polévky prdelačky a zabijačkového guláše. „Dělali jsme 1500 jaternic a jelit, 28 tlačenek a 100 litrů prdelačky,“ vyjmenoval Böhm.


V mrazivém dni rozehřívala lidi i neodmyslitelná slivovice a další pálenky. „K tradiční zabijačce patří i pití a vedle piva samozřejmě historicky i kořalka. Je tu klasická slivovice, hruška, jablíčko. Chceme to trošku popularizovat,“ podotkl majitel lihovaru z Poněšic Jaroslav Ledajaks. Neobvyklou chutí překvapila návštěvníky například pivní pálenka.


„Měla jsem tu ovar, guláš, kočičák a všechno bylo výborné. Líbí se mi, že se udržují tradice, to je fajn. Jako dítě jsem chodila na zabijačky často, teď už není kam. Z mých známých už nikdo prase nechová,“ posteskla si Radka Janovská z Dobré Vody u Českých Budějovic.


Akce má připomenout dávnou atmosféru, kdy vepřové maso při tradiční porážce vonělo nejen na vesnici, ale i ve městech. Ve stejném domě před stoletím zabíjel prasata hostinský Beránek.

19.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 80 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků BALÍCÍ A KOMPLETAČNÍ PRÁCE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Přijmeme pracovníka pro kompletaci tesařských vrutů, vhodné pro ženy i muže. Pracovní doba max. 8 hodin na plný úvazek, na zkrácený 6 h., 1 směna, pouze pro OZP a OZZ!!! Práce možná v sedě i ve stoje, v dosahu MHD. Vyžadujeme pečlivost a samostatnost.Pouze pro vážné zájemce o práci. Nutno pracoviště vidět a pracovní pozici si vyzkoušet. V případě zájmu zašlete životopis na service@kentingservice.cz nebo si telefonicky sjednejte schůzku na kontaktní osobu -Eiblová J. Nástup možný dle dohody., Zaměstnanecké výhody: zvláštní prémie. Pracoviště: Kenting service s.r.o. - pekárenská, Pekárenská, č.p. 738, 370 04 České Budějovice 4. Informace: Jaroslava Eiblová, +420 608 722 606.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 30 000 Kč

Mechanici a opraváři zemědělských, průmyslových a jiných strojů a zařízení TECHNIK PRO MONTÁŽ A SEŘIZOVÁNÍ CNC STROJŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vzdělání:, ÚSO s maturitou (SŠ strojní / SŠ elektrotechnická), Jazyk: Znalost AJ, NJ výhodou, Požadavky: Znalost řídicího systému Heidenhain + Siemens výhodou, vyhláška 50/78 Sb. § 6 výhodou, znalost práce na PC, řidičský průkaz skupiny B, časová flexibilita, samostatnost, komunikativnost, zručnost, ochota učit se novým věcem, Náplň práce: Montáž a seřizování CNC obráběcích center a laserů , Kvartální prémie, podnikové stravování. Pracoviště: Grey circle a.s. - pištín, 373 46 Pištín. Informace: Hana Martinková, +420 735 173 404.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 17 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: doprava z ČB zajištěna, vyučení i v příbuzném oboru výhodou. Pracoviště: Stravex s.r.o., náměstí Míru, č.p. 140, 373 72 Lišov u Českých Budějovic. Informace: Karel Vaškovský, +420 724 023 292.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 000 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÁ KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyučení i v příbuzném oboru výhodou, doprava z ČB zajištěna. Pracoviště: Stravex s.r.o., náměstí Míru, č.p. 140, 373 72 Lišov u Českých Budějovic. Informace: Karel Vaškovský, +420 724 023 292.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pokud někoho trápí nadváha, tak se může obrátit na Zuzanu Arnoštovou.

Dítě z obezity jen tak samo nevyroste

Nehoda nákladního auta u Netolic.

Netolice právě teď: Objížďka na Novou Hospodu je do pěti uzavřená

Smuteční obřady

České Budějovice - Poslední rozloučení v Obřadní síni českobudějovického krematoria.

Běžci brodili Vltavu s pomocí lana

Boršov nad Vltavou – Boj s časem i sebou samým, to je krosový běh. Vyzkoušet si svou vůli i schopnosti mohli zájemci o uplynulém víkendu i na Českobudějovicku.

Hasiči a sportovci slavili výročí společně

Planá – Dvoje oslavy připravili v sobotu v Plané. Už 95 let sboru dobrovolných hasičů a 80 let sportovního klubu. K vrcholům programu patřila dražba dresů podepsaných Jaromírem Jágrem a Tomášem Rosickým. „Výtěžek chceme dát na dětský domov v Boršově nad Vltavou,“ zmínil starosta Plané Tomáš Pintér.

Řezbáři vytvoří bystu čestného občana Dačic.

Dačice – Návštěvníci mají možnost sledovat až do pátku vždy od 8 do 18 hodin, jak se neopracované kmeny mění v překrásné sochy. V Kancnýřově sadu na Palackého náměstí letos vznikají sochy z topolového dřeva, které se pak stanou ozdobou dačických městských interiérů.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT