Pulty se zabijačkovými dobrotami obklopily stovky mlsných návštěvníků.


„Na vsi má zabijačku každý, ve městě je to málokdy. Tady se na to všichni těší. Na vesnici lidé pořád zabíjejí hodně a teď ještě více začnou, protože je všechno drahé,“ uvedl řezník Stanislav Böhm.


Na dvoře U Beránka se tak linula vůně ovaru, jelit, jaternic, světlé i tmavé tlačenky, polévky prdelačky a zabijačkového guláše. „Dělali jsme 1500 jaternic a jelit, 28 tlačenek a 100 litrů prdelačky,“ vyjmenoval Böhm.


V mrazivém dni rozehřívala lidi i neodmyslitelná slivovice a další pálenky. „K tradiční zabijačce patří i pití a vedle piva samozřejmě historicky i kořalka. Je tu klasická slivovice, hruška, jablíčko. Chceme to trošku popularizovat,“ podotkl majitel lihovaru z Poněšic Jaroslav Ledajaks. Neobvyklou chutí překvapila návštěvníky například pivní pálenka.


„Měla jsem tu ovar, guláš, kočičák a všechno bylo výborné. Líbí se mi, že se udržují tradice, to je fajn. Jako dítě jsem chodila na zabijačky často, teď už není kam. Z mých známých už nikdo prase nechová,“ posteskla si Radka Janovská z Dobré Vody u Českých Budějovic.


Akce má připomenout dávnou atmosféru, kdy vepřové maso při tradiční porážce vonělo nejen na vesnici, ale i ve městech. Ve stejném domě před stoletím zabíjel prasata hostinský Beránek.