V lokalitě U Vodáka bude v létě pokračovat instalace stálých bariér podél silnice, které budou žáby před projíždějícími auty chránit.

Rada města na svém čtvrtečním zasedání schválila zhotovitele – firmu Green engineering, která vybuduje stálé zábrany v úseku od rybníku Beran ke křižovatce ulic Na Trubách a Lesní. Náklady činí 1,9 milionu korun. „Pozitivní je, že většinu pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí, kterou se nám podařilo získat,“ konstatovala starostka Písku Eva Vanžurová.

V horní části komunikace, tedy od rybníku Beran až k zahrádkářské kolonii Vohybal, jsou instalovány pevné bariéry už od loňského roku.

Lokalita U Vodáka nabízí obojživelníkům ideální životní prostor, jak vysvětlil Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí MÚ Písek, jehož pracovníci se spolu se studenty lesnických škol o ochranu migrujících žab a čolků už několik let starají. Většina obojživelníků je zákonem zvláště chráněná. „Díky ochranným opatřením se zde podařilo v posledních letech podle monitoringu zvýšit populaci obojživelníků o celých 72 procent. A to je moc dobře,“ doplnil Miloslav Šatra.

Bariéry vyrobené z plechových dílců budou mít délku 480 m. Práce začnou v červenci, skončí na podzim.