Kromě pořadatelů budou od počátku v pohotovosti i strážci pořádku. Podle krajského policejního mluvčího Milana Bajcury je dopravní policie na zvýšený automobilový provoz připravena a tradičně bude řídit provoz na křižovatkách Husova – Na Dlouhé louce, u OD Kaufland a v případě potřeby i u mimoúrovňové křižovatky silnice I/20 – Strakonická. „Žádáme řidiče, kteří na výstavu nesměřují, aby se tomuto směru, pokud mohou, zcela vyhnuli," doporučuje Milan Bajcura.

Parkovat bude možné jednak naproti výstavišti a pak také na provizorním prostoru u vysokoškolských kolejí. Autobusům bude tradičně vyhrazena náplavka u Dlouhého mostu. Policie upozorňuje i na zvýšené nebezpečí krádeží věcí z automobilů a kapesních krádeží. Policisté navíc zřídí přímo v areálu výstaviště hned za hlavní bránou detašované pracoviště.

Největší zemědělská výstava je tradičně pořádána ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a dalšími odbornými institucemi. Zájem vystavovatelů, kterých je objednáno 628, zcela naplnil kapacity.

Podle ředitele společnosti Výstaviště České Budějovice Josefa Friedricha už letos  ani není další místo na prodej.  „Obsazenost je větší, než byla vloni," říká Josef Friedrich 
a dodává, že vloni přišlo 101 082 návštěvníků a zhruba stejný počet se očekává letos.

Jednou z novinek je vstupné, připraveno je pro návštěvníky dvoudenní vstupné, které bude stát 200 korun. Další typ vstupného je spojený s průkazem Lipno Card. Plné stojí 110 korun a Lipno  Card  rodinné stojí 250 korun.

Není však jisté, že v tu dobu budou mít zemědělci úplně sklizeno, kvůli deštivému počasí. „V jižních Čechách zbývá sklidit asi jednu pětinu obilovin, nejhůře je na tom okres Český Krumlov," zmínila ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Doplnila však, že nadcházející akci, která je především velkým setkáním by to nemělo poznamenat. „Výstava Země živitelka je velký zemědělský svátek," zdůraznila Hana Šťastná.