Kolem tři čtvrti na čtyři kontaktoval Horskou službu dispečink Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Podle předaných informací spadl nedaleko naší služebny na Kvildě při stavbě domu muž středního věku z lešení. Vzhledem k vzdálenosti jsme byli na místě v podstatě ihned a zjistili, že pán spadl z výšky obličejem přímo na kámen,“ popsal okolnosti výjezdu Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři v první chvíli viděli, že si pacient vlivem silného úderu rozsekl čelo a krvácí z tepny. „Okamžitě jsme se snažili zastavit prudké krvácení tlakovým obvazem. Než dorazil sanitní vůz z Modravy, nasadili jsme jich několik vrstev, ale nakonec se nám podařilo tok krve zastavit. Kromě toho měl muž několik drobnějších poranění, které jsem obvázali,“ uvedl Josef Tischler s tím, že na místo také zamířil vzhledem k povaze zranění vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně.

Ten pak dosedl na pevnou plochu mezi stanicí HS a domem, u kterého se nehoda odehrála. „Lékař LZS si pacienta poté ve stabilizovaném stavu převzal. Podle našich informací pak posádka zraněného muže transportovala k dalšímu ošetření do Českých Budějovic,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že dnešní zásah je jedním z těch, které HS vcelku běžně v rámci Integrovaného záchranného systému provádí mimo sjezdové tratě, a to vzhledem ke krátkému dojezdovému času.

Radek Zeman, tiskový mluvčí Horské služby o.p.s.