V závěru roku byli českoveleničtí hasiči, kteří jsou v rámci kraje zapojeni do programu First responder, přivoláni ke staršímu muži, jenž na chodníku dostal infarkt.

Kolabujícího seniora se podle Michala Bližňáka z velenické jednotky okamžitě ujal svědek, který také zahájil první pomoc. „V době našeho příjezdu ležel na pevné podložce a další muž ho resuscitoval. Což bylo v té chvíli pro záchranu života asi nejdůležitější. My jsme přístroj AED využili už ne k samotné resuscitaci, ale ke kontrole životních funkcí, a poté ho předali do péče záchranky a letecké záchranné služby,“ uvedl Michal Bližňák.

Dodal, že skvěle zafungovalo, že muž poskytl okamžitě první pomoc. „Za to mu patří obrovské poděkování,“ ještě doplnil.

First responder je člověk, který je schopen rychle pomoci raněnému před příjezdem záchranky. V tomto případě to byli proškolení hasiči.
Je super, jak to dopadlo, raduje se hasič ze záchrany života

Právě poloha Českých Velenic, které mají do nemocnic v Jindřichově Hradci i Českých Budějovicích zhruba hodinu cesty, je z hlediska poskytnutí první pomoci, kdy jde doslova o vteřiny, nevýhodná. Proto je zde využití automatických externích defibrilátorů v rukou proškolených dobrovolných hasičů skutečně na místě.

Starosta Českých Velenic Jaromír Slíva na facebookovou stránku dobrovolných hasičů napsal: „Velký obdiv, zachráněný život je nejlepší vánoční a novoroční dárek.“

Vloni v říjnu takto díky přístroji AED zachránili život muži, který zkolaboval při požáru seníku, hasiči z Nové Včelnice.

Muže s náhlou zástavou oběhu připojili na AED, který laického zachránce vede hlasovými pokyny k provedení bezpečné defibrilace. 

First responder je člověk, který je schopen rychle pomoci raněnému před příjezdem záchranky. V tomto případě to byli proškolení hasiči.
Zachránili život muži, který zkolaboval. Radil jim přístroj