Důvod k radosti mohou mít jihočeští zdravotníci. Z posledních dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) totiž vyplývá, že ubylo lidí, kteří v nemocnicích zemřeli s akutním infarktem myokardu.

Jak uvedl Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP, ještě před šesti lety zemřelo na následky infarktu 78 lidí z tisíce, v roce 2016 to bylo už 62 lidí z tisíce. A snížil se také počet hospitalizovaných. „V roce 2010 bylo v nemocnicích hospitalizováno 11 056 lidí, v roce 2016 bylo těch hospitalizovaných pacientů o 833 méně, tedy 10 223,“ dodal Oldřich Tichý s tím, že se tak děje hlavně díky zlepšujícím metodám léčby a nástupu moderních technologií do praxe.

Na jihu pomáhají
„first respondenti“
Od 1. srpna letošního roku začala ZZS JčK využívat na deseti místech kraje jako tak zvané „first respondenty“ příslušníky dobrovolných hasičů. Ti jsou schopni realizovat rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života ještě před příjezdem záchranky. Výjezdová místa „first respondentů“: Soběslav, České Velenice, Suchdol nad Lužnicí, Bechyně, Netolice, Nová Bystřice, Nová Včelnice, Nové Hrady, Slavonice, Velešín.

Účinnější ovšem není jen léčba, ale i pomoc pacientům se zástavou srdce. Těm mohou díky defibrilátorům zachraňovat životy už i dobrovolní hasiči.

Petra Kafková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK), uvedla, že i přes stále se zlepšující pokrytí území posádkami zdravotnické záchranné služby a zkracování dojezdových časů zůstává pacient stižený náhlou zástavou oběhu (NZO) pro profesionální zdravotnickou službu v prvních několika minutách nedosažitelný.

„Ty jsou ale zásadní pro určení šance na dobrý výsledek,“ zdůraznila Petra Kafková. „Včasné provedení defibrilace totiž výrazně zvyšuje šanci postiženého na přežití. Pokud je defibrilace provedena okamžitě po příhodě, udává se přežití až v 94 procentech. Provedení defibrilace za pět minut po NZO znamená přežití v 50 procentech a za 12 minut po NZO už to je jen 25 procent,“ dodala. Z těchto důvodů tak dle jejích slov ZZS v praxi využívá další systémový prvek, a to vybavené a vyškolené „first respondenty“.

Těmi jsou příslušníci jednotek dobrovolné požární ochrany, kteří jsou vyškoleni v používání automatického externího defibrilátoru. „Automatický externí defibrilátor je přístroj, který je schopen analyzovat srdeční aktivitu a laického zachránce vede v případě potřeby hlasovými pokyny k provedení bezpečné defibrilace,“ vysvětlovala mluvčí jihočeských záchranářů.