Podle českobudějovického klinického psychologa Rostislava Nesnídala žáci devátých tříd často rozhodnutí o své budoucí profesi odkládají, jak jen to jde. „I proto si dnes hodně mladých lidí nevybírá obor, který vede k nějakému konkrétnímu zaměstnání. Spíš počítají s tím, že jim střední škola usnadní studium na vysoké škole," myslí si Rostislav Nesnídal. „Školy se navíc snaží často nabrat co nejvíce studentů. Pak samozřejmě záleží na tom, jak je nastavené pomyslné síto. Pokud se žák dostane na školu, kterou není schopen zvládat, může to být problém," podotýká.

Vytvořit stejné startovací podmínky pro všechny budoucí středoškoláky mají přijímací testy od společnosti Scio. Jejich zvládnutí je přitom na mnoha školách nutností k případnému přijetí.

„Všechna gymnázia, jejichž zřizovatelem je Jihočeský kraj, mají přijímací zkoušky ve formě Scio testů," vysvětluje Antonín Sekyrka, ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích, proč už před lety upustili od vlastních přijímacích zkoušek. Jinak tomu ale je například na českobudějovické obchodní akademii. Ta má už roky své vlastní testy.

Nápor přihlášek teprve čekají

Do 15. března zatím zbývá ještě dost času. Někteří deváťáci už ale mají své přihlášky na střední školy odeslané. „Zvažovala jsem, zda se nepřihlásit na uměleckou školu, ale požadavky na talentové zkoušky mě vyděsily. Místo toho jsem si vybrala gymnázium a když to nevyjde, zkusím obchodní školu," říká patnáctiletá Klára Míšková z Českých Budějovic. Doplňuje, že by jednou chtěla být učitelkou.

Podobně jako mnoho dalších deváťáků ji budou čekat přijímací zkoušky. Zatímco na gymnáziích se většinou jedná o společné testy od společnosti Scio, odborné školy si testy zpravidla vytvářejí samy. Tak je tomu i na Střední škole obchodu, služeb a podnikaní a Vyšší odborné škole Kněžskodvorské v Českých Budějovicích.

„Na tříleté obory s výučním listem bereme bez přijímacích zkoušek, rozhoduje prospěch za osmou a polovinu deváté třídy," říká ředitel školy Miroslav Petrovský. Doplnil, že se jedná o obory pekař, cukrář, aranžér, kadeřník a sladovník pivovarník. „Na maturitní obory přijímáme na základě prospěchu ze základní školy a k tomu úspěšnosti u přijímacích zkoušek. Ty jsou buď z fyziky, chemie, biologie či z všeobecně studijních předpokladů. Záleží na zvoleném oboru," dodává Miroslav Petrovský.

Své vlastní přijímací testy si připravují také na Obchodní akademii Husova 1 v Českých Budějovicích. „Ukázky přijímacích zkoušek na naši školu máme zveřejněné na internetu," popisuje Zdeňka Sokolová, ředitelka českobudějovické Obchodní akademie Husova 1. „Ve dnech otevřených dveří jsme měli i testy nanečisto," říká a doplňuje, že si zatím netroufá odhadnout, kolik zájemců pošle přihlášky.

„Už k nám nějaké dorazily, ale počítáme, že nejvíce přihlášek nám přijde až po jarních prázdninách."

Obdobně to mají s počtem přihlášek na budějovickém Gymnáziu Česká, i když tady budou uchazeči 18. a 19. dubna skládat Scio testy. „Lidé začínají přihlášky teprve nosit. Ta hlavní vlna nastane až v posledních čtrnácti dnech," říká Antonín Sekyrka, ředitel Gymnázia Česká.