České Budějovice - V pátek ve 14 hodin otevře po několikaměsíční pauze budějovická letní plovárna. Původně plánovaný termín otevření byl dvakrát posunut kvůli povodním a dešťům.

Hluboká nad Vltavou – „Už 
v sobotu a v neděli tady byli lidi," říká za hlubockou letní plovárnu dlouholetý správce Petr Dvořák, který už je ale letos jen v pozici brigádníka. Pomyslné žezlo nad plovárnou převzal Roman Rákosník, známý například hokejovým fanouškům. Petr Dvořák zdůrazňuje, že horní trávník, bazény a další zázemí jsou perfektně připraveny. „Všechno je vyladěný, jak má být," uvedl správce – brigádník a k povodňovým škodám z rozlité Vltavy dodal, že  voda poznamenala jen dolní trávník u náplavky. I ten by ale měl být brzy v pořádku. „Do 
14 dnů se to spraví, když bude hezky," poznamenal Petr Dvořák a k předsezonní údržbě připojil, že se dělala jen obvyklá, větší opravy nebyly třeba.

Dobrá Voda u Č. Budějovic – Zatímco letní plovárna v Hluboké už vítá návštěvníky, 
v Dobré Vodě u Českých Budějovic se lidé koupat nebudou. Dobrovodští zastupitelé se rozhodli letní koupaliště s dvěma bazény, brouzdališti pro malé děti a tobogánem, zrušit. Důvodem byly příliš vysoké náklady na potřebnou rekonstrukci a na provoz. Místo vody tu v dohledné době najdou zájemci tenisové kurty.

Borovany – Naopak úplnou novinkou co do možností koupání na Českobudějovicku je zbrusu nové přírodní koupaliště Lazna v Borovanech. „Voda se tu bude čistit přírodní cestou bez chemie a je tedy vhodná i pro alergiky," vyzdvihuje jednu z výhod nového areálu starosta Borovan Stanislav Malík. Na koupališti, které vzniklo v sousedství školy a fotbalového hřiště, právě vrcholí dokončovací práce, které částečně zkomplikovaly nedávné lijáky. Slavnostní otevření plánují Borovanští na pátek 
28. června v 17 hodin.

Horní Stropnice – Otevření letní plovárny v Horní Stropnici zdrželo chladné počasí a povodně. Stropničtí měli v plánu už v těchto dnech otevřít, jenže velká voda zaplavila technologické zařízení, které se opravuje. Také bylo až do včerejška na koupání chladno…  „Kdyby nepřišlo chladné počasí a povodně,už by byl plný bazén," uvedl ohledně plovárny správce obecního majetku Pavel Žifčák. Dodal, že orientačně  by chtěli otevírat začátkem prázdnin, ale pokud bude pěkně, možná začne areál sloužit už dříve.

Olešník – V Olešníku zahájí provoz začátkem prázdnin a novinkou je letos modernizace zázemí. „Budeme mít poloautomat na dávkování chemie," řekl starosta Jaroslav Pavlica.