Předchozí
1 z 8
Další

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

„Klasický kaviár se připravuje z neovulovaných jiker, takže musíte rybu zabít těsně před tím, než se rozmnožuje, a vybrat vaječníky. My jsme tady ale primárně rybáři a bylo nám líto používat takový postup u těžce odchovaných jeseterů," vysvětlil Marek Rodina z laboratoře fyziologie reprodukce.

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

Jihočeským vědcům se dnes daří získávat kaviár z už ovulovaných jiker, tedy těch, které se přirozeně uvolní při výtěru. Vizuálně je téměř stejný a chuťově velice podobný tomu ze zabitých ryb. 

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

Výhodou navíc je, že při každém výtěru mohou vzít část jiker a nepoužít je na kaviár, ale k oplodnění. Udržují si tak chovy ryb.

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

Jihočeská univerzita má v současné době asi největší kolekci jeseterů pro vědecké účely. 

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

„Začali jsme s těmi nejběžnějšími druhy, jako je ruský a sibiřský. Postupem času se nám podařilo získat také jesetera hvězdnatého nebo vyzu velkou. Posledními přírůstky jsou jeseter bílý, původně americký druh, a jeseter adriatický, který pochází z Itálie," vyjmenovává badatel Marek Rodina.

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

Šedesátigramovou krabičku kaviár z živých ryb prodává univerzita za tisíc korun.

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

Kaviár z jižních Čech se ale uplatní nejen v gastronomii: využívá se i proti stárnutí pleti. Jako všechna vajíčka je kavirá bohatý na živiny, ať již minerály, proteiny, vitaminy anebo lipidy. Podporuje také tvorbu kolagenu v pleti, čímž zlepšuje její elasticitu, a stimuluje tvorbu lipidů, které pleť udržují hydratovanou.

Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Jižní Čechy - věda je tu doma. Jihočeský kaviár z živých jeseterů.Zdroj: Jihočeská univerzita

A i v kosmetice se vědci umí realizovat - jako Liliana Berezkinova, spoluautorka patentu nanomasky ze společnoti Nanopharma, která s univerzitou spolupracuje. „Tato inovativní technologie byla původně vyvíjena s cílem najít co nejefektivnější a nejšetrnější způsob přenosu léčivých látek do kůže, což se díky unikátním vlastnostem nanovláken povedlo. Ten samý systém jsme vnesli i do kaviárové masky a přizpůsobili ho k řešení kosmetických problémů, s nimiž se české ženy potýkají.“