„Odchyt byl pracný a organizačně náročný, k zajícům byl ale mimořádně šetrný, takže po chvilce prožitého strachu se vrátili zpět do přírody," uvedl člen mysliveckého sdružení Háj a temelínský místostarosta Josef Váca.

Lovy beze zbraní

Myslivci v Temelíně nastražili dvanáct sítí o celkové délce 600 metrů. Pět desítek z nich pak udělalo rojnici a rámusem je nahánělo směrem k sítím. Štěkání psů nebo výstřely, které jsou slyšet při běžných lovech, se z Temelína z bezpečnostních důvodů neozývaly.

„Všichni myslivci museli projít přes přísná bezpečnostní opatření. Žádné zbraně nesměly být vneseny do areálu elektrárny. Jediným nástrojem myslivců tak byly sítě a jejich hlasivky," zdůraznil Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. I tak se ale padesátka myslivců pohybovala stále pod dohledem ostrahy elektrárny.

Ještě před třiceti lety se zajíci polní běžně odchytávali a byli vynikajícím exportním artiklem. Dnes je myslivci ochraňují téměř jako své domácí mazlíčky.

„Zajíci polní v současnosti bohužel patří k ohroženým druhům," pokračuje Josef Váca. „Zemědělské hospodaření, přemnožení černé zvěře, proměna krajiny spojená se ztrátou remízků a přirozených úkrytů jsou důsledkem dramatického úbytku těchto ještě donedávna běžných zvířat v naší přírodě," povzdychl si myslivec.

Myslivci v areálu elektrárny zasahovali už popáté, poprvé v roce 2006, a celkový počet odchycených zvířat už překročil stovku.

Vypuštění zajíců do revíru temelínských myslivců předcházela kontrola zdravotního stavu. „Zajíci jsou ve velmi dobré kondici a v Temelíně rozhodně nijak nestrádají," konejší ochránce přírody Josef Váca. „Chybí jim zde přirození predátoři, takže se jim uvnitř elektrárny daří opravdu dobře. V nadsázce lze říci, že Temelín v tomto směru pro nás představuje velmi dobrou chovnou stanici," usmívá se Josef Váca.

Zpátky za plot

Do Temelína se ušáci dostali ještě během výstavby. S oplocením areálu elektrárny získali 123hektarový domov. „Zajíci nám v areálu elektrárny nijak nevadí," přidává se Marek Sviták.

„Před lety si jich zde všimli někteří naši zaměstnanci, kteří jsou členy temelínského mysliveckého sdružení. Sami přišli s nabídkou jejich odchytu, které jsme rádi vyšli vstříc," dodal Marek Sviták.

Josef Váca připojuje, že jejich myslivecké sdružení Háj má necelou padesátku členů a hospodaří v honitbě o celkové výměře 2841 hektarů. Kromě kachny divoké se drobná zvěř v honitbě již více než deset let neloví. Populaci bažanta obecného i zajíce polního se snaží v honitbě udržet a stavy této zvěře postupně zvyšovat.

Letos vůbec poprvé myslivci odchycené zajíce v areálu elektrárny značkovali kvůli monitoringu jejich pohybu v krajině. Předpokládají, že se budou jako teritoriální zvířata snažit vrátit zpět do bezpečí pod chladírenské věže jaderné elektrárny.