Prvním náměstkem primátora, jenž prvního muže radnice zastoupí v době jeho nepřítomnosti, se stane Ivo Moravec (OPB). Dalšími náměstky mají být Pavel Matoušek (ANO, na starosti bude mít ekonomiku a finance), František Konečný (ANO, doprava), Petr Holický (ANO, investice), Martin Maršík (OPB, školství a zdravotnictví), Tomáš Bouzek (TOP 09, majetek) a Jaromír Talíř (KDU-ČSL, kultura a památky).

Další tři radní, Lucie Kozlová (ANO), Hynek Látal (OPB) a Václav Fál (OPB), budou pracovat jako neuvolnění, tedy ne na plný úvazek.

Jiří Svoboda ve funkci primátora nahradí volebního lídra OPB Juraje Thomu, jenž se rozhodl stáhnout do ústraní, ač by se v nové radě pravděpodobně stal prvním náměstkem primátora.

„Jsem přesvědčen, že tato koalice je dobrým řešením pro Budějovice a zaručuje vysoké předpoklady pro úspěšnou správu města v následujících čtyřech letech," zmínil včera Juraj Thoma.

O koalici zástupci hnutí ANO vyjednávali nejprve 
s ČSSD a KDU-ČSL. Jednání ale ztroskotala v pátek 24. října při večerním jednání. Ještě ten večer se ale zformovala současná čtyřkoalice.

Ohlasy opoziceMiroslav Joch (ČSSD)
V Českých Budějovicích budeme mít sedm náměstků a primátora. 
S velkým očekáváním budu sledovat, co tito lidé budou na radnici dělat na plný úvazek.

Ivan Nadberežný (KSČM)
U čtyřkoalice vidím rozdíly 
v programu jednotlivých stran. A ne nepodstatné. Rozpor je mezi předvolebními proklamacemi ANO 2011 a tím, co mělo v programu hnutí Občané pro Budějovice a zejména KDU-ČSL.

Michal Šebek (ODS)
Uzavření této koalice není dobře pro město České Budějovice. Hnutí ANO bude v této koalici platit daň nováčka a bude čelit společnému postupu členů hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09, kteří už nyní jednají v souladu a vzájemně se podporují.

Chtějí dálnici a víc parkovacích míst

Urychlení dostavby dálnice D3, a tedy i obchvatu města, anebo zlepšení možností parkování 
v centru Budějovic a na sídlištích. I takové jsou programové cíle čtyřkoalice, jež bude podle podepsané dohody v příštích čtyřech letech vést České Budějovice.

Budoucí primátor Jiří Svoboda naznačil, že dopravu jako největší problém města vnímají zástupci všech koaličních stran, tedy ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 i KDU-ČSL.

„I proto jsme zřídili speciální funkci náměstka pro dopravu," obhajoval včera Jiří Svoboda navýšení počtu placených členů nové „vlády" města. „Rádi bychom také například dále rozvinuli síť cyklostezek anebo zavedli systém, který by řidiče informoval o počtu volných míst na parkovištích," odtajnil Jiří Svoboda další plány v oblasti dopravy.

Kdy nového primátora a jeho náměstky oficiálně potvrdí v jejich funkcích zastupitelé, to zatím není jasné. Kvůli podanému návrhu na neplatnost volby některých kandidátů 
v Českých Budějovicích totiž dosavadní primátor Juraj Thoma prozatím nemůže svolat ustavující zasedání zastupitelstva.

V úterý odhadl, že nově zvolení zástupci občanů by se mohli poprvé sejít možná až ke konci listopadu. Na rozhodování o oprávněnosti návrhu na neplatnost voleb má totiž soud 20 dnů. Teprve když rozhodnutí soudu nabude právní moci, může Juraj Thoma oznámit termín zasedání. To se ale nesmí uskutečnit dříve než sedm dní po vyhlášení termínu jednání.