„Já už se moc těším, až pojedu, závodit budu poprvé," prozradil nejmladší účastník, pětiletý Filip Fabián. „To já už jsem jela loni, bylo to super, akorát se mi moc nepovedla střelba," doplnila o půl roku starší Eliška Fabiánová.

Závod je určený pro kohokoliv. „Jedinou podmínkou je umět se podepsat, žádné věkové omezení jinak nemáme," vysvětlil organizátor závodu Petr Nedvěd, který se také sám postavil na startovní čáru na jasankových lyžích.

Do výbavy závodníků patřily stejně jako v loňském roce i praky. „Loni jsme museli sníh na louku navozit, okruh byl proto kratší a jako bonus jsme přidali střelbu. Letos je sice sněhu více, ale střelbu jsme v závodu ponechali," vysvětlil Petr Nedvěd.

Závodníci na Hojnou Vodu přijeli z různých míst. „Rád je provětrám," poklepal na své lyže Vladimír Vopalecký 
z Českých Budějovic. „Zdědil jsem je po tatínkovi. Ale podobných závodů moc není, takže jezdím každý rok alespoň sem," vysvětlil Vladimír Vopalecký.

Před závodem nechyběla kontrola vybavení závodníků, kladné body přineslo soutěžícím nejen vhodné oblečení, ale hlavně pravé jasanky či bambusové hůlky.

„Je to závod, takže rozhodující je samozřejmě čas. Za nevhodné oblečení či dokonce hnusně moderní lyže a běžky se závodníkům přičítá čas. Naopak za dobové oblečení se čas odečítá. Rozhodčí navíc sledují, jak se chovají závodníci na trati," vysvětlil Petr Nedvěd.

Pak už nic nebránilo tomu, aby se závodníci postavili s lyžemi na ramenou na start.

A proč na ramenou? Součástí závodu totiž byla i cesta na svah. Tam si pak sportovci nasadili lyže a vyrazili na závodní trať, kde pro ně byly přichystány nejen projeté běžecké stopy, ale i terče pro střelbu. Po splnění těchto disciplin se museli závodníci zase vrátit do místa startu, aby projeli cílovou páskou.