České Budějovice – Nevyhnutelné se stává skutečností. Přesně o půlnoci z neděle na pondělí 2. dubna bude pro většinu dopravy uzavřen viadukt na Rudolfovské třídě. Na půl roku tak Budějovičtí, ale i mnoho dalších Jihočechů, musejí zapomenout na jednu z nejzásadnějších křižovatek ve městě. Uzavírka potrvá do 14. října.

Tou náhradní spojnicí se nově stane křižovatka ulic Pekárenská x Nádražní u dalšího viaduktu, který je jen o pár stovek metrů dál od Rudolfovské ven z centra. Ve velkém tak bude poprvé zatížena takzvaná zanádražní komunikace, která má v budoucnu tu nádražní kopírovat v podstatě v celé délce a rozmělnit tak dopravu v této části města.

Řidiči by měli vědět, že s částečným omezením musejí počítat už v neděli 1. dubna. Potvrdila to mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. „V prostoru křižovatky Rudolfovská – Nádražní budou krátkodobá omezení provozu. Důvodem jsou přípravné práce, například snesení trolejového vedení, úprava řízení světelné signalizace (celkem na 16 místech ve městě) tak, aby vše bylo přizpůsobeno dopravnímu omezení,“ informovala.

Provoz bude v té době řídit Policie ČR. Objízdné trasy včetně nově otevřeného úseku zanádražní komunikace, který je zprovozněn už od soboty, a další aktuální informace jsou na  www.viadukty.cz.

Nejvíc komplikací samozřejmě všichni očekávají v prvních dnech uzavírky, než si každý najde tu „svou cestu“, pak by se situace mohla stabilizovat. Věří tomu třeba i David Lataj, řidič z povolání a člen dopravní komise města. „Určitě si to sedne. Hlavně, aby se řidiči zbytečně nestresovali, objížďky budou vyznačené,“ zhodnotil Lataj.

Chodcům otevřeno 

Důležité je, že chodci a cyklisté nemusejí mít z uzavírky strach. Mohou využít populární lávku přes koleje do Pětidomí, respektive do centra v opačném směru. „Viadukt bude navíc pro pěší otevřen,“ potvrdil Radomír Barták, hlavní stavbyvedoucí společností Eurovia, která má stavbu železničního koridoru na starosti.

Stejně tak zůstane místo průjezdné pro MHD, linkové autobusy a vozy integrovaného záchranného systému. Práce na viaduktu nezasáhnou ani vlakovou dopravu, a tak pojede podle stávajících jízdních řádů.

Někteří městem protřelí pak řidiči měli dojem, že bude možné sjet směrem do centra až k viaduktu v Rudolfovské a odbočit doprava do ulice U Smaltovny a vyjet do Nádražní viaduktem u Skuherského ulice. „Doprava bude směřována do Vodní a Pekárenské ulice. K viaduktu do Rudolfovské bude pro automobily vjezd zakázán,“ upozornil Radomír Barták.

Vozy MHD tudy sice budou moci projet. Nicméně na dvě linky budou mít ji od 1. dubna změny vliv, a to na čísla 9 a 12. Linky 9 bude zkrácena k nádraží, odtud do Suchého Vrbného pojedou náhradní autobusy č. 39. Rozdělení znamená, že se změní dojezdové časy. Linka 12 pojede v nové trase ulicemi Pekárenská a Nádražní do zastávky Skuherského - Nádraží a poté po původní trase. 

Deník bude v pondělí ráno situaci sledovat, ale zároveň vyzývá i vás, čtenáře, abyste neváhali a poslali nám své zajímavé postřehy, které souvisejí s touto zásadní uzavírkou. Vybrané příspěvky, rady a zkušenosti rádi otiskneme. Posílat můžete na e-mailovou adresu lukas.marek@denik.cz, nebo diskutovat pod článkem.