Panský dvůr Švamberk, který se nachází poblíž Ševětína na Českobudějovicku, je už téměř srovnaný se zemí. Z historické budovy vyčnívá pouze krov. Na místě, kde nyní leží hromady cihel a pozůstatky demolice, plánuje totiž firma C.D.K.K. Investment logistický areál, který bude zaměstnávat přibližně 2000 lidí. Zástupce firmy František Jelen úmysl již dříve potvrdil. „Záměrem je výstavba logistického areálu v místě, kde to umožňuje dlouhodobě územní plán,“ uvedl.

Bagr nyní demoluje historický dvůr Švamberk poblíž Ševětína na Českobudějovicku.
VIDEO: Bagr rozebírá dvůr, lidé křičí

Jenomže proti průmyslovému areálu se rozhodli bojovat členové skupiny Stop průmyslové zóně Švamberk. Sepsali petici a prostřednictvím sociálních sítí lidi z okolí informovali, kde ji mohou podepsat. Následně petici s podněty občanů zaslali na Krajský úřad Jihočeského kraje.

Bagr nyní demoluje historický dvůr Švamberk poblíž Ševětína na Českobudějovicku.
Památkáři demolici Švamberku nezabrání

Jak potvrdil tiskový mluvčí úřadu Radek Šíma, petice má 1049 podpisů. „Krajský úřad, odbor kanceláře ředitele, zašle petičnímu výboru vyjádření k petici do devátého listopadu,“ upřesnil. A dále konstatoval: „V současné době je vydáno pravomocné rozhodnutí o odstranění stavby, a jak je nám známo, tak se bourá.“

Členka skupiny Stop průmyslové zóně Švamberk Stáňa Skřičková Jírovcová vysvětlila, že minulý týden ve středu investor požádal Krajský úřad Jihočeského kraje o ukončení zjišťovacího řízení. „Tedy, že záměr, se kterým jsme doposud operovali, stáhl. V současné době tedy žádná konkrétní podoba skladového areálu není známá,“ popsala s tím, že členové chtějí založit spolek a jednají s právníky.

Základní kámen úseku dálnice D3
Ševětín čekají kvůli dálnici velké změny

Starostka Ševětína Romana Hajská se rozhodla uspořádat v městysi 3. listopadu v 17 hodin schůzi v kulturním domě Ševětín. „Možná se ,novou‘ podobu záměru dozvíme tam,“ reagovala Stáňa Skřičková Jírovcová.