Nakrouhat zelí, nasolit, přidat kmín, podle chuti cibuli a kopr a šlapat a šlapat. Když je všeho tak akorát, výsledek je fantastický a máte báječně chutnající naložené zelí.
Ve Vidově, kde se v sobotu konal již sedmý ročník Zelnobraní, to umějí na jedničku a stejně tak zřejmě znají i recept na to, jak uspořádat parádní akci, jelikož se zde vydařilo, na co se sáhlo.
Když po celé republice padaly rekordy teplotní, tak v malé obci u Roudného zase lidé pokořili rekordy zelné a ten v návštěvnosti.

„To své by si tu měl najít úplně každý. Máme tu kejklíře, divadlo pro děti, muzikanty, mnoho stánků s nejrůznějším zbožím, samozřejmě nechybí zejména mnoho pochutin, do kterých se přidává zelí, ale lidé si mohou koupit třeba i krajku či batikované tričko, jsou tu řemeslné stánky. Pán Bůh nám přeje, máme i perfektní počasí, co víc si můžeme přát,“ vyjmenovala jedna z pořadatelek akce Blanka Gregorová.

Doufala, že i díky tomu dorazí hodně návštěvníků, po skončení akce to mohl starosta Vidova Tomáš Šedivý potvrdit. „Dorazily bezmála čtyři tisícovky lidí, což je vůbec nejvíce v celé historii Zelnobraní. Navíc byl i výrazně pokořen rekord v navlékání hlávek zelí na provázek. Celkem jich bylo pohromadě 1999 o délce 392,8 metru,“ oznámil spokojeně starosta s tím, že vloni se podařilo dát dohromady 1574 hlávek, jež měly délku 368,2 metru.
Zelené koule o velikosti lidské hlavy a větší byly zkrátka ve Vidově k vidění úplně všude a bylo až neuvěřitelné, na kolik způsobů lze zelí použít při přípravě jídla. Lahodné byly například pšeničné placky plněné kyselým zelím a kostičkami uzeného masa. „Recept vám určitě neprozradím, to přece správný obchodník nedělá,“ volal od pultu prodejce.

To jinde byli sdílnější a u stánku, kde se krouhalo a šlapalo zelí, se neváhali pochlubit s jeho přípravou. „Nejdřív z hlávky vykrojíte košťál, pak zelí nakrouháte a dáte do kádě, poté se nasolí a nakmínuje, podle chuti přidáte cibuli či kopr. Pak začíná samotné šlapaní zelí, s tím se pokračuje, dokud směs nepustí šťávu, poté se to přendá do nádob, které se uzavřou, a dva týdny je nutné čekat, než začne proces kvašení,“ prozradily Anna Nováčková a Lenka Hadová.

Našlapané zelí je samozřejmé možné jíst hned, jen nebude kysané a nebude mít svou specifickou kyselou chuť. Ohledně množství soli a dalších přísad to obě ženy dělají, jak se říká od oka a záleží hodně na chuti každého člověka.
První jmenovaná na slavnostech šlapala zelí podruhé, to Lenka Hadová zatím nechyběla ani na jednom ročníku vidovského Zelnobraní.
Obě se shodly, že letošní úroda zelí byla dobrá a se smíchem dodaly, že to ani jinak nešlo, protože v Roudném je prý dobrá pokaždé.