Dvě a půl tuny krouhaného zelí připravilo ZOD Malše Roudné na prodej při zelnobraní, šest tun hlávkového zelí a 500 kilogramů kysaného bílého a 100 kilogramů kysaného červeného zelí. Ve velkém se prodávala i cibule.


„Máme připraveno pět set kilogramů. Je z Moravy z Dolních Dunajovic, mám tam kolegu. Prodáváme jen českou zeleninu,“ řekl za pultem, před kterým se hromadili zákazníci, Eduard Šebenda z roudenského družstva.


„Cibule a zelí patří k sobě. Loni jsme měli připravené zhruba stejné množství,“ dodal vedoucí krouhárny, na níž začíná družstvo prodávat ode dneška. Vedle váhy byly k mání i blíčky s kmínem a se solí. „Trochu jsme si zákazníky rozmazlili,“ usmál se Šebenda a doplnil, že na deset kilo zelí dávají Roudenští přibližně 13 dekagramů soli.


Zelí nabízel i stánek v bývalé kovárně. Zelňáky, taštičky a další dobroty doplňovaly i sladké koláče a jiné pečivo. Stánky řemeslníků doplňoval kuchařský mág Petr Stupka, který radil jak a co v kuchyni. Chybět nemohl ani program pro děti, ale především bytelná satruna, na kterou se navlékaly hlávky zelí kvůli pokusu o český rekord.


„Největší nápor bude mezi jedenáctou a dvanáctou a potom odpoledne,“ vysvětlovali muži, za nimiž se na valníku tyčila hora hlávek. Loni se hlávek ocitlo na vlasci celkem 876 a „zelné korále“ měřily 191 metrů. Důležité úkoly svěřují Vidovští při zelnobraní i nastupující mladé chase. „Prodávaly jsme tombolu už loni. Je to dobré, lidi ji docela kupují,“ řekly nad proutěným košíkem s barevnými lístky školačky Anežka Kutišová a Bohdana Šedivá. „Jeden je za pět korun,“ připomněl Jiří Honis, který dorazil z Č. Budějovic na výpomoc.


Pokus o nový rekord v navlékání hlávek se nakonec zdařil díky 1185 navlečeným „korálům“ v délce 230,8 metru.