Celkem v jižních Čechách vyrazilo na silnice kolem 150 traktorů nebo nákladních aut. Kolony se pohybovaly rychlostí 10 - 20 kilometrů v hodině. Velké pozdvižení způsobily protestující zemědělci třeba u Českých Budějovic na trase Úsilné - Borek - odbočka na Kolný na silnici E 55.

Za pomalu jedoucí kolonou nákladních aut se tvořila dlouhá šňůra vozů, která chvílemi byla dlouhá možná přes kilometr.

Na strojích, kromě velkých letáků s nápisem "Protest" byly i české vlaječky nebo transparenty, které upozorňovaly na to, že se český trh může tímto opatřením otevřít ještě více dovozu cizích potravin.

Protestní akce se týkala členů Agrární komory České republiky. Neúčastnila se jí Asociace soukromých zemědělců.

Hlavním cílem protestu bylo podle člena vedení českobudějovické okresní agrární komory Zdeňka Houšky upozornit na problém, který může pro zemědělce kvůli chystanému kroku vlády vzniknout. "V celé České republice tvoří vratka spotřební daně pro zemědělce částku 1,6 - 1,8 miliardy ročně," naznačil o jakou sumu se zemědělcům jedná Zdeněk Houška. V jednotlivých podnicích je to většinou částka v rozmězí 1 - 2 miliony korun.

Na Českobudějovicku vyrazili zemědělci také na trase Hluboká nad Vltavou - Chlumec.

Okolo jedoucí řidiči většinou využili toho, že kolony jely po starnách silnice a bylo je možné na širších místech snadno předjet. Jen občas se ozývalo troubení. "Někteří řidiči si ťukají na čelo, jiní nás zdraví," popsal reakce na protest Zdeněk Houška.

Předseda ZOD Borovany Jindřich Kořínek v této souvislosti ocenil, že veřejnost je v poslední době spíše na straně zemědělců.